Milieu en Gezondheid
25 apr 2021, 19:17
Ook al vinden demissionair premier Rutte en minister De Jonge het tijd om risico te nemen en de winkels en cafés verder open te gooien, wordt nota bene vanuit de horeca huiverig op de versoepelingen gereageerd. Een aantal horeca-eigenaren vindt dat de volksgezondheid in het geding is en vindt het heropenen van de terrassen met deze coronacijfers niet verstandig. "Dit is heel tegenstrijdig," aldus cafébaas Malu Evers uit Nijmegen over de versoepelingen.
Veel Nederlanders kijken ernaar uit om vanaf 28 april weer een biertje op het terras te kunnen proeven. Maar waar de horeca (gematigd) enthousiast is over deze nieuwe regels, is het nog zweten geblazen in de ziekenhuizen. Brabantse ic-teams hebben minister De Jonge en LNAZ-baas Ernst Kuipers zelfs een brandbrief gestuurd met de boodschap: het gaat niet meer.
En dat laatste is sommige horecabazen niet ontgaan. Ook zij volgen al weken het nieuws en zien dat de cijfers nog altijd niet de goede kant opgaan. Neem het aantal coronapatiënten op de ic's: dat nam zaterdag toe met 25, de grootste toename sinds 7 april. Versoepelen willen ze wel graag, maar wel verantwoord.
Op een 'normale' dag had ze maximale bezetting kunnen hebben op haar terras, ongeveer 45 gasten: Malu Evers van Café Jos in Nijmegen. Ze heeft toch besloten dicht te blijven: "De doorslag voor mij waren de berichten over volle ziekenhuizen. Het voelt gewoon echt niet goed om open te gaan. Begrijp me niet verkeerd: ik ben ervan overtuigd dat reguleren lukt in de horeca. Maar dit is heel tegenstrijdig."
Ook Sander Haafkes, kroegbaas in het Gelderse Eibergen heeft besloten zijn zaak 'De Stier' dicht te laten. "In het nieuws zie je natuurlijk dat het nog helemaal niet goed gaat, maar ook vanuit persoonlijke kring horen we dingen. Om eerlijk te zijn vinden we dat we met de horeca nu maar moeten besluiten om nog twee of drie weken dicht te blijven, zeker omdat dan die verwachte daling in zal zetten."
Terrasopening tussen 12.00 en 18.00 uur zetten voor Haafkes ook weinig zoden aan de dijk: "wij vallen echt onder natte horeca en hebben geen keuken in ons café." Aan bezorgen doet hij maar heel sporadisch, in samenwerking met een aantal pizzabakkers. "Dat doen we 'voor erbij', we halen er nauwelijks inkomsten uit."
Evers kan zich vinden in dat laatste punt. "Als er een dalende lijn te zien is dan gaan we weer gasten toelaten. Het was een moeilijke keuze om dicht te blijven, maar mijn personeel is het er gelukkig mee eens."
Ze zegt alle begrip te hebben voor andere cafés en restaurants die wel open gaan, of juist dicht blijven omdat het terras te klein is en het weinig rendement zal opleveren. Maar ze blijft wel achter haar beslissing staan: "Er is meer in het leven dan geld verdienen. Dat heb ik de afgelopen maanden waarin we gesloten zijn wel gezien. Gezondheid bijvoorbeeld."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.