Terug

Volg Hart van Nederland

Te veel water drinken kan dodelijk zijn, hoeveel liter mag je drinken?

Milieu en Gezondheid

5 mei 2023, 09:22

"Drink voldoende water", is het devies van veel voedings- en sportdeskundigen. Water smeert de gewrichten, houdt je vochtbalans op peil, vermindert de vermoeidheid en zo zijn er talloze andere voordelen van het drinken van water. Daarbij kunnen gifstoffen ook door water gemakkelijker worden afgevoerd, maar overdrijf dit vooral niet: te veel water kan gevaarlijk zijn met zelfs dodelijke afloop als gevolg.

Vorige week belandde de Nederlandse 37-jarige Denise in een Mexicaans ziekenhuis, na een zogeheten kriya-detox. Dat is een Indiaas reinigingsritueel waarbij je zes liter water met zout drinkt en hiermee de darmen zou 'schoonspoelen'. Maar zo'n detox kan erg gevaarlijk zijn.

Als je namelijk in korte tijd zo'n grote hoeveelheid water binnenkrijgt, kan je lichaam dit niet verwerken met zelfs een dodelijke afloop. Zo zou in 2005 een 21-jarige Groningse student bij een ontgroeningsritueel in korte tijd zo'n zes liter water hebben gedronken. De jongen overleefde deze stunt ook maar ternauwernood.

Watervergiftiging

Wat gebeurt er precies met het lichaam als je te veel water drinkt? De kans op watervergiftiging neemt toe en dat is gevaarlijk. De vergiftiging ontstaat door een ontregelde waterbalans in het lichaam. Wanneer je te veel water drinkt raakt de verhouding tussen water en natrium in het bloed verstoord. Je lichaam zal er alles aan doen om deze verhouding te herstellen, waardoor de cellen in het lichaam opzwellen. Dit is vooral gevaarlijk voor de hersenen, omdat hier met name minder ruimte is voor deze groter-wordende cellen.

"De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter per uur verwerken. Als je te veel water drinkt kan dat leiden tot een te laag natriumgehalte in het bloed. Dat kan hartritmestoornissen veroorzaken", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.

De 18-jarige Isa overleed eind oktober vorig jaar aan de gevolgen van watervergiftiging na het gebruik van xtc. Haar ouders hopen door hun verhaal te delen anderen te behoeden voor hetzelfde lot:

Isa (18) stierf aan watervergiftiging na drugsgebruik: haar ouders waarschuwen voor de gevolgen
2:20
Isa (18) stierf aan watervergiftiging na drugsgebruik: haar ouders waarschuwen voor de gevolgen

Zoveel water moet je drinken

Het advies is dan ook om zo'n anderhalf à twee liter water gedoseerd gedurende de dag tot je te nemen. Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en niet meer te drinken dan nodig. Waar een sporter meer vocht verliest en dus meer nodig zal hebben, zal iemand in rust minder water drinken. Volgens De Vries geeft het lichaam vooral zelf goed aan wanneer je water moet drinken. "Het is belangrijk om te luisteren naar de dorstfunctie van je lichaam om zo voldoende drinken", legt ze uit.

Daarbij heeft veel water drinken geen voordelen om bijvoorbeeld het lichaam te detoxen. "Het lichaam reinigt zichzelf van nature. Het advies is dan ook vooral om gevarieerd en gezond te eten en gedoseerd te drinken", aldus Lolkje De Vries.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.