Milieu en Gezondheid
28 jan 2022, 20:07
In Europa zijn er steeds meer landen die alle coronaregels afschaffen of het virus op dezelfde manier als griep benaderen. Na Engeland heeft ook Denemarken aangekondigd om vanaf volgende week alle regels los te laten. Viroloog Bert Niesters denkt dat in Nederland de komende maanden ook grote stappen kunnen worden gezet, al is minister Kuipers terughoudend.
Terwijl we in Nederland nog niet zo lang geleden in een lockdown zaten vanwege het stijgende aantal besmettingen door de omikronvariant, koos Engeland voor een strategie waarbij alle sectoren open konden blijven. Nu Nederland versoepelt gaan de Engelsen zelfs een stapje verder. Sinds gisteren zijn alle coronamaatregelen afgeschaft. Dat betekent dus geen mondkapjes meer, geen 2G-beleid en niet meer verplichte isolatie bij een besmetting.
Andere landen lijken de strategie van Engeland te volgen. Denemarken gaat daarin het verst. Het Scandinavische land stopt aankomende week met alle beperkingen, ondanks dat besmettingsrecords dagelijks worden gebroken. Volgens viroloog Bert Niesters van de Rijksuniversiteit Groningen is het lastig om de Nederlandse situatie één-op-één te vergelijken met die in Engeland en Denemarken.
"In Engeland zijn ze veel eerder begonnen met boosteren", schetst Niesters. "Ook was het een beetje een politiek besluit om de coronamaatregelen te schrappen. Het was een beetje een gok." Denemarken verschilt van Nederland in de naleving van alle coronamaatregelen, de testmogelijkheid en de testbereidheid van de bevolking. Het land is ook nooit in volledige lockdown gegaan. "In Denemarken houden de mensen goed afstand en werd de mondkapjesplicht goed nageleefd."
Meer besmettingen in het Scandinavische land zijn op het moment met de BA.2-type van de omikoronvariant. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het type nog iets besmettelijker is dan de oorspronkelijke omikronvariant, maar dat wil niet zeggen dan ook meer ziekmakend.
In Spanje zijn er serieuze plannen om het coronavirus in de toekomst op dezelfde te benaderen als de griep. Als de plannen van de regering doorgaan hoeven mensen met lichte verschijnselen zich niet meer te testen. Ziekenhuizen krijgen de taak bij te houden hoeveel gevallen er ongeveer zijn in het land. Zo worden ook in Nederland steeds vaker patiënten opgenomen met een andere diagnose dan corona, maar wel een coronavirusbesmetting hebben. Het is verstandig dit ook in kaart te brengen, vindt Niesters.
Viroloog Niesters hoopt dat in Nederland in de maanden februari en maart de 'grootste ellende' voorbij is. "We gaan naar een andere situatie", verwacht hij waarin veel mensen gevaccineerd of geboosterd zijn of besmet zijn geweest met de omikronvariant van het virus. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat deze variant tot minder ziekenhuisopnames leidt.
De grootste uitdaging ligt volgens de viroloog bij het hoge aantal besmettingen dat voor veel ziekenverzuim zorgt. Niet alleen de ziekenhuizen hebben ze daar last van, maar ook bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en de logistiek. En over een maand hebben we carnaval. "Corona begon in Nederland met carnaval en misschien eindigt het daar ook weer mee." Hoe het virus zich op langere termijn zal ontwikkelen moet blijken, maar voor nu is Niesters positief.
Minister Kuipers van Volksgezondheid wil nog geen voorspellingen doen over de verwachting voor de komende tijd. In de laatste persconferentie zei hij dat het daarvoor nog te vroeg is. "Het hangt bijvoorbeeld af van de opkomst van nieuwe varianten, die hopelijk nog minder ziekmakend is." Maar hij voorziet ook de mogelijkheid op een variant die wel ziekmakender is, zo is te zien in bovenstaande video uit de persconferentie van 25 januari.
Vooralsnog lijkt het beleid in Nederland sinds de versoepelingen van deze week sterk op die van buurlanden Duitsland en België. In beiden landen wordt de coronapas op veel plekken ingezet.
Ook in Frankrijk heeft de pas een grote rol in de plannen van de regering. Nachtclubs openen volgende maand waarschijnlijk weer hun deuren voor gevaccineerden. Daar staat tegenover dat ongevaccineerden niet meer welkom zijn in cafés, restaurants of het openbaar vervoer. Ook niet als ze zijn getest.
Foto: ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.