Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer carnavalsevenementen afgelast: 'Verdriet is enorm groot'

Milieu en Gezondheid

22 dec 2021, 23:09

Het ziet er dit jaar vanwege de coronamaatregelen opnieuw niet rooskleurig uit voor de carnavalsvierders. Burgemeesters adviseren carnavalsverenigingen na te denken over alternatieven om het feest te vieren, virologen verwachten dat het feest niet door kan gaan en steeds meer organisatoren gelasten de grote activiteiten al af.

"Het verdriet is enorm groot", laat een woordvoerder van Stichting Kielegat weten aan Hart van Nederland. Dinsdag besloot de carnavalsstichting in Breda om de grote straatactiviteiten als de carnavalsoptocht af te gelasten. "Bouwers moeten kosten maken en voor bouwclubs wordt het met de huidige maatregelen lastig om bij elkaar te komen", aldus de woordvoerder. "Je kunt daarnaast geen ongecontroleerde buitenactiviteiten organiseren."

Alternatieven

Stichting Kielegat komt in januari weer bij elkaar om te onderzoeken welke activiteiten wel georganiseerd kunnen worden en welke alternatieven bedacht kunnen worden. Limburgse burgemeesters schreven dinsdag dat ze het "zeer onwaarschijnlijk" achten dat "de situatie in februari zodanig is verbeterd, dat carnaval weer gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn". Ze adviseren carnavalsverenigingen daarom ook om na te denken over alternatieven.

De veiligheidsregio's in Brabant-Noord en Midden- en West-Brabant laten daarnaast weten dat ze niet op de zaken vooruit willen lopen en in januari verder kijken wat er mogelijk is. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost zegt dat de burgemeesters in de regio in gesprek zijn met de carnavalsverenigingen en een "moreel appel doen op de verantwoordelijkheid van de verenigingen om na te denken over alternatieve carnavalsactiviteiten".

Afgelast

Verschillende organisatoren van carnavalsactiviteiten in het land wachten niet af en hebben al besloten de grote activiteiten af te gelasten. Naast dat de optocht in Breda niet doorgaat, gaat ook de optocht in Den Bosch niet door, werd woensdag bekend. Eerder hadden onder meer Roosendaal, Venlo en Tubbergen al aangegeven geen grote activiteiten te organiseren.

Volgens virologen Marion Koopmans en Ab Osterhaus gaat er sowieso een streep door het carnavalsfeest zoals we dat zijn gewend. In de periode dat carnaval komend jaar gevierd wordt, eind februari, gaan we volgens Koopmans "de piek van omikron zien. Dus ik zie het somber in." Osterhaus is het met zijn vakgenote eens. "Het is moeilijk inschatten wat er komende tijd gaat gebeuren met de omikronvariant. Maar het is beter om aan de veilige kant te gaan zitten."

'Houden goede moed'

Ook al ziet het er somber uit voor de carnavalsvierders, toch houden de Limburgse en Brabantse carnavalskoepels de moed erin. Voorzitter Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV): "Misschien zijn nog wat kleine activiteiten mogelijk." Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie zegt dat ze de persconferentie van 14 januari afwachten. "We houden goede moed, en gaan daarna met alle aangesloten leden om tafel zitten hoe verder."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.