Milieu en Gezondheid
2 apr 2021, 21:23
De overheid roept Nederlandse vakantiegangers, studenten en stagiaires op Curaçao op om land zo snel mogelijk te verlaten. Dit vanwege het hoge aantal coronabesmettingen op het eiland. Toch voelen veel studenten geen enkele behoefte om hun stage af te breken.
Curaçao is de afgelopen weken in rap tempo uitgegroeid tot een van de grootste coronabrandhaarden ter wereld. Volgens de Johns Hopkins University, die de coronacijfers van over de hele wereld bijhoudt, staat het eiland zelfs op één als het gaat om de meeste besmettingen per 100.000 inwoners.
Ondanks het negatieve reisadvies was het vrijdag op Schiphol een komen en gaan van én naar Curaçao. Waarom gaan Nederlanders naar de coronabrandhaard? (Tekst gaat verder onder video)
Toch maken vakantiegangers en stagiaires zich geen zorgen over de hoge besmettingscijfers. "Zoals het nu is, was ik in Nederland banger om ziek te worden", vertelt Evelien Hoogewoning aan Hart van Nederland. Ze loopt stage bij een bedrijf dat stagiairs koppelt aan bedrijven op Curaçao. "We zitten hier alleen maar thuis, op twee keer per week boodschappen doen na. In Nederland zag ik veel meer mensen."
Ook mede-stagiair Lisa Kuijer beaamt dit. "Het is wel weer even wennen met de lockdown", legt ze uit. "We mogen op woensdag en zaterdag naar buiten om boodschappen te doen en de avondklok is vervroegt naar 19.00 uur. 's Ochtends mogen we ook een klein rondje lopen en voor de rest is eigenlijk alles dicht."
Om de situatie toch een beetje dragelijk te houden, hebben de meiden een huis gehuurd op een resort. "We woonden eerst in een soort studentenhuis. Maar we hebben nu tijdelijk een ander huis afgehuurd, waar we met verschillende mensen zitten", vertelt Evelien. "Zo voelen we ons niet helemaal eenzaam en kunnen we makkelijk een huishouden vormen waardoor we iets meer vrijheid hebben."
De Haagse Hotelschool heeft op dit moment zeven studenten die stage lopen op het Caribische eiland. De opleiding heeft inmiddels contact met de stagiaires gezocht, meldt Regine von Stieglitz, voorzitter van het college van bestuur. "Maar vanwege het tijdsverschil hebben wij nog niets van ze gehoord", aldus de bestuurster.
"Deze situatie hebben wij het afgelopen jaar wel vaker meegemaakt", legt Von Stieglitz uit. "Dus wij zijn zeer ervaren en hebben daar ook standaard protocollen voor om studenten veilig naar huis te brengen."
De voorzitter laat weten dat als studenten terug naar Nederland keren dit niet direct betekent dat ze studievertraging oplopen. "We hebben een tal van projecten waar studenten op kunnen afstuderen, juist omdat veel van hen door de coronacrisis niet fysiek op stage konden." Een woordvoerder van de Hotelschool van Hogeschool Tio laat weten dat zij momenteel acht stagiairs op Curaçao hebben zitten. "Met name in de toeristische sector. We hebben direct contact opgenomen om de terugreis te bespreken. De gezondheid staat voorop."
Foto: Curaçao Medical Center
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.