Milieu en Gezondheid
31 mei 2021, 18:10
Middelbare scholen mogen vanaf maandag weer volledig open, over een week moeten ze zelfs verplicht weer alle scholieren toelaten. Dat leidt tot gemengde reacties in het onderwijs.
Volg het laatste nieuws rondom het coronavirus in Nederland in ons liveblog
Sommige scholen staan namelijk te springen om alle leerlingen weer vijf dagen in de week fysieke lessen aan te bieden. Andere scholieren blijven echter nog steeds gedeeltelijk open. "Aan welk risico stel ik mijn personeel bloot?", vraagt Claasje Quadekker, rector van Lyceum Sancta Maria in Haarlem, zich hardop af bij Hart van Nederland.
Om de veiligheid in het onderwijs te waarborgen heeft het ministerie van Onderwijs bedacht dat het wenselijk zou zijn als leerlingen na de heropening twee keer per week een zelftest zouden doen. Maar dat is een naïeve gedachte, vindt Quadekker. "Ik heb hier 1.400 pubers. Ik hou heel veel van ze, maar zij gaan echt niet twee keer per week zo'n test doen."
En dus blijft het Haarlemse lyceum gedeeltelijk open. Iedere leerling is elke dag op school, maar niet allemaal tegelijk. Dat gaat al zo sinds begin maart. "Ze fietsen dan in de middagpauze heen en weer. Dat is ontzettend ingrijpend", beseft de rector. "Maar het werkt", voegt ze er aan toe.
Om zo'n geoliede machine nu een maand voordat de zomervakantie begint nog helemaal om te gooien, is volgens Quadekker een slecht idee. "We hebben het over tien schooldagen. Dan beginnen de examens. Voor die paar dagen moet dan een heel nieuw lesprogramma worden opgetuigd." En dat zien ze in Haarlem dus niet zitten.
De weerstand tegen de volledige heropening heeft niet alleen te maken met praktische problemen. Ook voor de veiligheid van docenten, leerlingen én ouders is het niet verstandig om open te gaan, vindt wiskundeleraar Willem-Jan van der Zanden van het Sint-Oelbert Gymnasium in het Brabantse Oosterhout.
Hij startte daarom een petitie om leraren met voorrang te vaccineren tegen corona. "Docenten willen heel graag weer beginnen", benadrukt Van der Zanen. "Maar dat moet dan wel veilig zijn. En als leraren niet gevaccineerd zijn, dan vind ik dat de scholen niet hadden moeten heropenen. Ik ga zelf ook niet voor de volle klas staan."
Hoewel de petitie al bijna 21.000 keer is ondertekend, verwacht minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid niet dat de voorrang voor docenten er gaat komen. "Het gaat nu zo ongelooflijk snel met vaccineren dat het regelen van voorrang voor een groep geen toegevoegde waarde meer heeft", aldus de bewindsman.
Toch klinken er ook genoeg positieve geluiden. Bijvoorbeeld op het Alberdinck Thijm College in Hilversum, waar rector Eelke de Boer hartstikke blij is dat hij alle leerlingen weer tegelijkertijd mag verwelkomen. "Je voelt de positieve energie als je naar binnen loopt. Daar doen we het voor", glundert hij maandag.
Bang voor de gevolgen van een eventuele corona-uitbraak is De Boer niet. "Veel leraren hebben inmiddels een vaccinatie gehad. En we hebben zelftesten tot onze beschikking", legt hij uit. Volgens hem waren de docenten, op een enkeling na, ook niet bang om weer naar school te gaan. "Ze waren vooral heel blij."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.