Milieu en Gezondheid
26 mrt 2021, 09:47
Vanaf half april kun je ook thuis zelf een coronatest afnemen. De eerste sneltests liggen vanaf dat moment in de winkels. Maar hoef je je met zo'n sneltest niet meer te laten testen door de GGD? En hoe werkt de sneltest precies?
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat de sneltests puur bedoeld zijn als een extra check om er zeker van te zijn dat je niet besmet bent met het coronavirus. Je kunt de test kopen en afnemen voordat je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij iemand uit een risicogroep, zoals je ouders of opa en oma. Zo weet je zeker dat je niet onbewust anderen besmet.
Met het meegeleverde wattenstaafje haal je wat vocht weg uit de neus en keel. Het wattenstaafje stop je vervolgens in een buisje met vloeistof, die je vervolgens het papiertje van de sneltest druppelt. Binnen een kwartier kun je aan de streepjes op de sneltest de testuitslag aflezen. In die zin hebben de sneltests hebben veel weg van een zwangerschapstest.
Als de test goed is uitgevoerd, verschijnt er een streepje bij de letter 'C' van 'Controle'. Als ook een streepje bij de letter 'T' van 'Test' verschijnt, ben je waarschijnlijk besmet met corona. Bij alleen een streepje bij de letter 'C' ben je waarschijnlijk negatief.
Is de uitslag van de sneltest positief, dan heb je mogelijk corona en zul je in thuisquarantaine moeten gaan. Daarnaast moet je je voor de zekerheid alsnog laten testen door de GGD. De uitslag van een sneltest is niet waterdicht, dus het kan zijn dat de sneltest zegt dat je positief bent, terwijl dat misschien niet zo is.
Bij een negatieve testuitslag ben je waarschijnlijk niet met besmet met corona, maar ook hier geldt dat de uitslag niet volledig betrouwbaar is. Je zult je dan ook nog steeds aan de basisregels moeten houden, zoals afstand houden en handen wassen. Heb je ondanks de negatieve testuitslag toch klachten? Blijf dan thuis.
Het UMC Utrecht deed eind vorig jaar in samenwerking met de GGD Utrecht al onderzoek naar de sneltests. Naast de PCR-test werd mensen in de Utrechts teststraten ook gevraagd om een sneltest te laten afnemen.
Ongeveer de helft van de mensen deed mee aan het experiment. Van de 1257 deelnemers testten 90 personen positief met de sneltest en 123 met de PCR-test. Iedereen die met de sneltest positief testte, was ook positief getest met de PCR-test. Dus is een positief resultaat van de sneltest betrouwbaar, concludeert het UMC.
Een deel van de mensen werd echter met de PCR-test positief getest op corona, terwijl de testuitslag van de sneltest negatief was. "Dit komt voor wanneer de hoeveelheid virus dat aanwezig is erg laag is. Dat zien we bijvoorbeeld bij mensen die al wat langer klachten hebben. Dat hoeft niet erg te zijn, omdat mensen met een lagere hoeveelheid virus waarschijnlijk minder bijdragen aan nieuwe besmettingen dan mensen met een hoge hoeveelheid virus", aldus arts-microbioloog Marije Hofstra van UMC Utrecht.
De sneltest is in de toekomst overigens niet de manier om in de toekomst toegang te krijgen tot bijvoorbeeld evenementen. Daarvoor zullen speciale testlocaties worden ingericht, waar je een negatief testbewijs krijgt.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.