Terug

Volg Hart van Nederland

Siliconenpoli UMC overspoeld met vragen over implantaten na docu 'Moordtieten'

Siliconenpoli UMC overspoeld met vragen over implantaten na docu 'Moordtieten'

Milieu en Gezondheid

9 juni 2021, 15:14

Er is onterechte paniek ontstaan onder vrouwen met borstimplantaten nadat de documentaire 'Moordtieten' van vlogster Dionne Slagter een ruime week geleden te zien was bij BNNVARA. Dat zegt de siliconenpoli van het Amsterdam UMC, die wordt overspoeld met vragen en aanmeldingen.

Internist Prabath Nanayakkara heeft de wachttijd de afgelopen week zien oplopen van drie naar zes maanden. Honderd patiënten wachten op een afspraak. Volgens de expert is er geen reden tot paniek, want het gaat lang niet bij iedereen drastisch fout.

Alleen als je klachten ervaart

In de documentaire gaat Slagter op zoek naar antwoorden nadat haar eigen borstimplantaten zijn gaan lekken. Ze gaat in gesprek met verschillende vrouwen bij wie een borstvergroting helemaal mis is gelopen.

Nanayakkara erkent dat een deel van de vrouwen met siliconen borstimplantaten ernstige klachten krijgt, maar wil benadrukken dat dit scenario niet voor iedere vrouw werkelijkheid wordt en dat je alleen actie hoeft te ondernemen als je klachten ervaart. "Alle siliconen 'zweten'", legt de internist uit. De vraag is wie erop reageert en wie niet." De kliniek heeft al geen grote capaciteit, maar wordt nu overspoeld met telefoontjes en e-mails. Nanayakkara ziet dit vaker gebeuren nadat de media aandacht besteed aan het onderwerp.

Werking haartest niet bewezen

Vragen die het UMC krijgt gaan vooral over een haartest waarmee je zou kunnen aantonen of borstimplantaten lekken. De hoeveelheid platinum in hoofdhaar wordt hierbij als maatstaf voor een siliconenlekkage gebruikt. "Er wordt nu het idee aan patiënten gegeven dat zo'n haartest heel goed is," zegt Nanayakkara. "Maar dat is nog helemaal niet bewezen. Veel mensen bellen ons nu voor zo'n test."

Volgens de internist worstelt de wetenschap nog met het vinden van de juiste test en is een duidelijk advies nog niet te geven. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Paniek is volgens hem in ieder geval niet de oplossing.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.