Milieu en Gezondheid
29 nov 2021, 22:26
De schurft is bezig aan op een enorme opmars in Nederland. De verspreiding gaat zo snel dat experts vrezen voor grote uitbraken. Dat je de aandoening niet moet onderschatten weten Heleen Rijfers en Marc de Hundt maar al te goed: hun 14-jarige dochter had het afgelopen jaar maar liefst zes keer te pakken.
Schurft (ook wel scabiës) is een besmettelijke aandoening die veroorzaakt wordt door een klein beestje, de schurftmijt. Het diertje nestelt zich in de bovenkant van de huid van mensen en legt daar eitjes. Ons lichaam reageert vervolgens op de indringers met een allergische reactie, wat ervoor zorgt dat de huid heel erg gaat jeuken.
De infectieziekte gaat niet vanzelf over en dat hebben Marc en Heleen dit jaar aan den lijve ondervonden. Hun dochter woont doordeweeks in een zorginstelling en kwam in februari thuis met schurft. "Sindsdien zit ze onder de schurft. Het heerst erg op de instelling", vertelt moeder Heleen aan Hart van Nederland. "Ze heeft al acht behandelingen gehad."
De ouders hekelen de lakse houding van de instelling bij de uitbraak. "Er wordt niet echt een onderzoek gestart naar waar de bron zit", weet Heleen. "Ze hebben besloten om niet iedereen preventief te behandelen, wat wel een RIVM-richtlijn is." De moeder wil anderen daarom waarschuwen voor de mijt. "Ik dacht eerst ook dat het een Middeleeuwse ziekte was."
"Het is belangrijk dat mensen weten hoe je het moet behandelen. Het is niet alleen een zalfje smeren en je bent er vanaf", legt ze uit. "Schurft zit overal, dus je moet alles wat je aanraakt schoonmaken: gordijnen, knuffels, matrassen, vloerbedekking, banken." Het beestje kan zich bovendien nestelen onder nagelriemen. "Persoonlijke hygiëne is dus ook erg belangrijk."
Dat er meer aandacht voor schurft moet komen, blijkt wel uit de alarmerende cijfers. Volgens onderzoeksinstituut Nivel is het aantal meldingen van Scabiës namelijk bijna verdrievoudigd ten opzichte van 2014. De besmettelijke aandoening komt nu vooral voor bij studenten, maar de vrees is dat het ook snel onder andere leeftijdsgroepen rond kan gaan.
Bij de dochter van Heleen en Marc volgden de schurftgolven elkaar de afgelopen maanden snel op. "Was ze eindelijk drie weken schurftvrij, kreeg ze er weer last van", verzucht de moeder van de tiener. Gelukkig heeft de puber inmiddels al anderhalve maand geen verschijnselen meer.
Foto via YouTube (mijt) en familie (hand)
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.