Milieu en Gezondheid
23 aug 2021, 22:43
In Noord-Nederland zijn de scholen maandag weer begonnen, maar veel scholen hebben het ventilatiesysteem in hun gebouwen niet op orde. Ondanks een subsidieregeling van het kabinet is het voor hen onmogelijk om het kostenplaatje rond te krijgen. Daarnaast zijn sommige schoolgebouwen dusdanig verouderd dat het schoolbestuur een investering in een duur ventilatiesysteem ziet als kapitaalvernietiging.
Volgens de PO-raad is het ontbreken van een goed ventilatiesysteem slechts één van de problemen met het binnenklimaat op scholen. "Uit het onderzoek van vorig jaar blijkt dat 9 procent van de scholen de ventilatie nog niet op orde heeft. Maar als we kijken naar het volledige binnenklimaat op scholen, dan wordt het misschien wel tachtig procent van de scholen", stelt vicevoorzitter Anko van Hoepen tegenover Hart van Nederland. "Dan praten we over geluid, temperatuur en ventilatie."
De oorzaak van die problematiek? Achterstallig onderhoud van heel veel jaren en geld. Heel veel geld, aldus Van Hoepen. "We hebben berekend dat we 730 miljoen euro per jaar nodig hebben om alle schoolgebouwen in Nederland op een voldoende niveau te krijgen."
Uit onderzoek bleek in oktober vorig jaar dat 11 procent van de onderzochte schoolgebouwen niet voldoet aan de wettelijke ventilatienormen. Het kabinet stelde daarop 360 miljoen euro beschikbaar voor een 'Specifieke uitkering ventilatie in scholen', de zogenoemde SUVIS-regeling. Gemeenten kunnen via die regeling subsidie aanvragen om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren.
De subsidie is vooral bedoeld voor de bouw- en installatiekosten van ventilatiesystemen. In de praktijk zijn daar echter veel meer kosten mee gemoeid dan door de subsidie worden gedekt. Daarnaast draait de overheid op voor 30 procent van de kosten en moeten gemeenten en scholen het leeuwendeel van de kosten (70 procent) uit eigen zak betalen.
Bij de stichting Mijnplein in de Overijsselse gemeente Raalte herkennen ze de problemen als geen ander. Onder de scholenkoepel vallen 18 scholen, verdeeld over 22 schoolgebouwen. Een groot deel van de gebouwen is al ruim vijftig jaar oud, een kwart van de gebouwen zelfs ouder dan 75 jaar. "Deze oude gebouwen nu aanpassen is totale kapitaalvernietiging", zo vertelt Bart de Grunt van Mijnplein aan Hart van Nederland.
Mijnplein wil in de komende tien jaar twaalf van haar schoolgebouwen gaan vernieuwbouwen, omdat de panden hun beste tijd hebben gehad. Nu investeren in een nieuw, prijzig ventilatiesysteem is er, ondanks de subsidieregeling, dan ook niet bij. "Ik ga geen nieuwe bandjes monteren op een hele oude fiets", aldus De Grunt.
Toch ziet de PO-raad de door het Rijk aangeboden subsidieregeling voor het op orde brengen van de ventilatie als een 'prima eerste stap'. "Maar de overheid moet echt zien dat je wilt investeren in goed onderwijs voor alle kinderen en dat er veel geld nodig is voor goede schoolgebouwen", zegt Van Hoepen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.