Terug

Volg Hart van Nederland

GGD-baas Rouvoet: 'Medewerkers teststraten kunnen komende tijd lanterfanten'

GGD-baas Rouvoet: 'Medewerkers teststraten kunnen komende tijd lanterfanten'

Milieu en Gezondheid

11 apr 2022, 14:37

Zelftesten op het coronavirus zijn voortaan de norm, maar de GGD'en houden voorlopig nog genoeg testcapaciteit aan om 30.000 testen per dag af te nemen. De medewerkers van de teststraten "zitten grotendeels even niets te doen", zei voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR Nederland in een interview met Sven Kockelmann op Radio 1.

Het is volgens hem niet te doen om "in lengte van maanden de volledige capaciteit van de testlocaties in stand te houden".

'Testcapaciteit kan opgeschaald worden'

Over de vraag hoeveel testcapaciteit op de langere duur moet overblijven zijn de GGD'en in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid. Rouvoet noemt het belangrijk om als het nodig is weer te kunnen "opschalen" binnen drie tot vijf weken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een nieuwe coronavariant opduikt die schadelijker is dan de omikronvariant die nu rondgaat.

Het aantal afgenomen testen daalt

Het aantal afgenomen testen daalt al een paar weken. Rouvoet verwacht een verdere afname nu vanaf maandag het advies vervalt om na een positieve zelftest voor bevestiging naar de teststraat van de GGD te gaan.

Hoe sterk de daling zal zijn, valt nog moeilijk te zeggen. Sommige mensen zullen toch nog naar de GGD gaan, bijvoorbeeld omdat ze voor een reis naar het buitenland een negatief testresultaat nodig hebben. Of omdat ze bewijs willen hebben voor het geval dat ze langdurige klachten overhouden aan de infectie.

Long covid is altijd vast te stellen door een arts

Rouvoet noemt het goed dat hier aandacht voor is. "Op het moment dat je een zelftest hebt gedaan, weet je nog niet dat je long covid zult krijgen", zegt hij. "Het ministerie heeft wel gezegd dat long covid altijd vast te stellen is door een arts en dat je daar dan ook bij het UWV mee uit de voeten kunt voor een mogelijke uitkering. Maar ik geloof niet dat iedereen daarvan overtuigd is", aldus de GGD-voorzitter in radioprogramma Sven op 1. Hij oppert dat het misschien een oplossing is om positieve zelftesten te registreren, bijvoorbeeld bij de huisarts.

Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat langdurige covid "inderdaad altijd vastgesteld wordt door een medisch specialist". Met de diagnose kunnen mensen dan aanspraak maken op bijvoorbeeld bepaalde vervolgzorg. De woordvoerster wijst erop dat de mensen die heel vroeg in de pandemie corona opliepen en daar langdurige covid aan overhielden vaak ook niet zijn getest. De testcapaciteit was toen nog niet zo uitgebreid als later tijdens de crisis.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.