Milieu en Gezondheid
16 feb 2022, 10:36
De boostercampagne heeft een mogelijke code zwart in de ziekenhuizen voorkomen door de hoeveelheid opnames van coronapatiënten te halveren. Dat blijkt uit cijfers die Jaap van Dissel (RIVM) woensdag deelde tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer.
In de periode van 26 januari tot en met 8 februari werden ongeveer 780 ongevaccineerden opgenomen, 626 mensen die alleen de eerste vaccinatieronde een vaccin hebben genomen, en zo'n 340 mensen die zijn geboost. Dit terwijl 61 procent van de volwassen bevolking op dit moment is geboost.
"Dat betekent dat de booster heel redelijk werkt, ook tegen de omikronvariant", aldus Van Dissel. In totaal waren er in de genoemde periode 1746 patiëntopnames. "Stel dat we de booster niet hadden gegeven, dan kom je grofweg op het dubbele aantal", stelt de RIVM-directeur. Volgens berekeningen zouden er dan 1620 extra patiënten zijn geweest, waarmee de druk op de ziekenhuizen mogelijk meteen zou hebben geleid tot overvolle afdelingen.
Mensen die alleen zijn gevaccineerd lopen dus nog steeds het grootste risico om in het ziekenhuis te belanden, zo meldt Van Dissel. Hij laat zich hierbij ondersteunen door nieuwe cijfers van Nederlandse onderzoekers waaruit blijkt dat vaccineren nog steeds helpt tegen omikronvariant BA.1. Als je alleen in de eerste vaccinatieronde vaccin(s) hebt genomen helpt dat zo'n 33 procent tegen opname, met een booster helpt dat nog eens voor zo'n 68 procent extra. Dit is wel minder dan de relatieve bescherming tegen de deltavariant, die nog zo'n 93 procent was.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.