Terug

Volg Hart van Nederland

Rijden met een slok op? Bijna een op de vijf Nederlanders doet het weleens

Milieu en Gezondheid

2 dec 2022, 22:49

We stappen met z'n allen steeds vaker met een slok op achter het stuur, dat blijkt uit politiecijfers van de eerste tien maanden van dit jaar. In totaal werden er nu al ruim 36.000 bekeuring geschreven dat zijn er al duizenden meer dan in heel 2021 (31.600). Ook de leden van het Hart van Nederland-panel stappen weleens met een slok op achter te stuur. "Ik doe het weleens uit gemakzucht, maar goed is het niet."

De schrikbarende stijging in het aantal bekeuringen voor rijden met drank op wordt nog schrijnender als je de cijfers van dit jaar al afzet tegen het jaar 2019, het laatste 'normale' jaar voor corona. In heel dat jaar werden zo'n 32.000 mensen op de bon geslingerd, 4.000 minder met nog missende maanden.

Uit representatief onderzoek onder ruim 2.800 Nederlanders met rijbewijs blijkt dat ook bijna een op de vijf weleens met drank achter het stuur kruipt. Zo zegt 17 procent af en toe met drank op te gaan rijden. 2 procent zegt dat zelfs geregeld te doen. Het overgrote deel (82 procent) neemt geen enkel risico en zegt nooit met alcohol op te rijden. "Je hoort gewoon niet te rijden met alcohol op, ook niet als je één of twee glazen hebt gedronken."

Twee glazen

Natuurlijk zijn daar wel verschillende gradaties in te maken. Zo ben je in Nederland niet strafbaar als je met minder dan 0,5 promille alcohol in je bloed achter het stuur zit, dat verschilt per persoon maar het komt neer op twee glazen alcohol. "Een of twee glazen moet kunnen" vinden meerdere panelleden. Toch geven ook veel mensen aan dat je "gewoon niet meer moet rijden" als je gedronken hebt, "Ook niet na een half glas wijn of een paar slokken bier." Voor beginnende bestuurders gelden andere regels, dan mag je maar 0,2 promille in de bloed hebben.

Verschil in leeftijd en politieke voorkeur

Het zijn vooral jonge mannen onder de 30 jaar (21 procent) die met af en toe en geregeld met een paar biertjes op toch achter het stuur kruipen. Vrouwen doen dat toch een stuk minder (14 procent). Politieke voorkeur lijkt ook een verschil te maken, zo stappen ChristenUnie-stemmers (26 procent) een stuk vaker beschonken in een auto dan Partij voor de Dieren-stemmers (12 procent). Bij de andere partijen ligt het percentage daartussenin.

De reden om toch met een slok op te gaan rijden varieert maar het komt vaak neer op gemakzucht. "Als het gezellig is en je drinkt meer dan twee biertjes is het vaak een gedoe om een taxi te bellen en daarop te wachten", zegt een deelnemer. Een andere respondent vult aan: "Je kan gewoon bezopen rijden maar is niet voor iedereen weggelegd. Met een half kratje op rij in nog steeds de sterren van de hemel. De meesten beginnen al te slingeren na een half biertje."

Hogere straffen

Toch zijn de meeste mensen het daar niet mee eens: "Je moet je eens bedenken wat voor leed je kunt aanrichten met een auto, daar staan de meeste automobilisten die beschonken achter het stuur zitten niet bij na. Ze moeten hiervoor veel harder straffen."

Voor slachtoffers van mensen die onder invloed achter het stuur kruipen, is vaak geen straf hoog genoeg. Daar weet de vader van de 19-jarige Fleur alles van. Begin 2016 komt ze om het leven als ze wordt aangereden door een man die teveel gedronken heeft. De familie worstelt nog iedere dag met dit enorme verlies.

Vader van doodgereden Fleur: 'We zijn na jaren nog steeds niet de oude'
1:52
Vader van doodgereden Fleur: 'We zijn na jaren nog steeds niet de oude'
Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.