Milieu en Gezondheid
19 dec 2021, 22:25
Voor ondernemers met een eigen zaak in de detailhandel of de horeca is de zaterdag aangekondigde harde lockdown de zoveelste klap. Horecaondernemer Robin Collard, eigenaar van restaurant Ethica in Den Haag, zet alle zeilen bij om het hoofd boven water te houden. "Het is superschrijnend, we zitten overal doorheen."
Hij verkocht eerder al alles in zijn restaurant wat niet broodnodig was om zijn personeel te kunnen betalen en de financiële gaten te kunnen dichten, dus dat is al geen optie meer. Daarom heeft hij nu ook zijn huis te koop gezet, vertelt hij aan Hart van Nederland. "Dat was mijn pensioen, en dat is er nu aan. Ik moet helemaal opnieuw beginnen.
Dapper is hij met zijn mensen zondagochtend begonnen aan plan B om toch nog een beetje omzet te genereren, maar de toekomst ziet hij somber in. "Ik vrees nu al voor weer een lockdown volgend jaar, want ik heb niet het idee dat er lessen zijn geleerd in hoe dit te voorkomen."
Hij en zijn werknemers gooien het nu op take-away, kerstdiners om mee te nemen en kerstpakketten. Ze zijn zondagochtend al druk aan de slag. "Ja, het is weer schakelen, maar we kennen inmiddels het klappen van de zweep. Maar het maakt het er niet makkelijker op. We moeten wel ons personeel betalen. We willen niet dat ze zonder salaris de kerst in gaan."
Het leek een vrolijk kerstfeest te gaan worden, want in totaal had al vijfhonderd man gereserveerd. Maar toen de dreiging van een harde lockdown kwam, bleven er nog maar veertig gasten over. "Die zijn nu ook verdwenen," zegt de ondernemer, "we houden niets over zo."
Behalve het koortsachtig uit de grond stampen van andere opties als take-away kerstdiners, en het te koop zetten van Robin's huis, hebben Robin en zijn partner Joske Meijer geld moeten lenen om hun personeel te betalen. Opgeven is geen optie, vinden ze. "Dan zit ik met heel veel schulden zonder restaurant. Nu zit ik met heel veel schulden maar nog mét restaurant", legt Robin uit. "Anders zit ik de komende vijf jaar diep in de penarie en ik hóóp dat corona wel eerder voorbij is dan dat."
Doorbikkelen dus, voor de zoveelste keer. "We weten niet hoelang we dit nog vol gaan houden maar we gaan in ieder geval strijdend door en anders strijdend ten onder", zegt Joske. "Je kan niet opgeven of afwachten tot het beter wordt, je moet echt het heft in eigen handen nemen." Maar ze kunnen het niet alleen, dus doen ze een noodkreet namens de horeca in Nederland: "Bestel je kerstmenu bij de horeca. We hebben jullie nodig!"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.