Terug

Volg Hart van Nederland

Reactie op pufjestekort had sneller gemoeten, vinden Kamerleden

Milieu en Gezondheid

2 apr 2024, 15:58

Minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) had sneller moeten ingrijpen tegen het tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol, vinden Kamerleden van verschillende partijen. De demissionair bewindsvrouw werpt tijdens het wekelijkse vragenuur tegen dat producenten verplicht zijn om melding te doen van een tekort en dat pas laat deden.

Ze belooft uit te zoeken hoe zulke informatie vroeger op haar bureau kan komen. Maar het lukt niet om de problemen met dit veel voorgeschreven 'pufje' meteen op te lossen.

Sinds kort is het tijdelijk toegestaan dat apothekers het geneesmiddel uit andere landen importeren. Maar dat maakt volgens Dijkstra niet gelijk een einde aan de tekorten. Andere landen hebben namelijk hetzelfde probleem. Alleen in Roemenië en Italië zijn nog voorraden, maar daar kan niet heel Europa mee worden geholpen.

Problemen niet opgelost

De oproep van de minister richting producenten stemt Daniëlle Jansen (NSC) niet tevreden. "Als we de hele tijd naar elkaar blijven wijzen dan wordt probleem niet opgelost", zegt het Kamerlid. Ze wil een garantie van Dijkstra dat het probleem binnen een maand wordt opgelost. Die kan de bewindsvrouw evenwel niet geven. Ze verwacht dat de producenten de komende weken weer kunnen beginnen met leveren, maar dat de problemen daarmee niet meteen zijn opgelost.

'Te relaxed'

Het verwijt van Jansen dat Dijkstra te "relaxed" reageert op het tekort wijst de minister van de hand. Ze noemt het een "heel prangende situatie" en is naar eigen zeggen "hard bezig" met het zoeken naar oplossingen. Maar er bestaat volgens de minister geen maatregel die het probleem in een klap oplost.

De meeste apotheken hebben nog twee weken voorraad of minder, meldde de Long Alliantie Nederland vorige week. "Voor 550.000 longpatiënten die hierop aangewezen zijn, kan dit acute problemen geven." De vereniging van organisaties die met longzorg te maken hebben, adviseert apothekers om de 'puffers' waar mogelijk te vervangen met alternatieven zoals poeders. Bij jonge kinderen kan dat niet, omdat er veel ademkracht voor die medicijnen nodig is.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.