Terug

Volg Hart van Nederland

Agenten met PTSS krijgen buddyhond: 'Iemand krijgt zijn leven weer een beetje terug'

Agenten met PTSS krijgen buddyhond: 'Iemand krijgt zijn leven weer een beetje terug'

Milieu en Gezondheid

26 apr 2022, 08:22

Belangrijk en mooi nieuws voor agenten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Kort geleden is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat een buddyhond de kwaliteit van leven voor getraumatiseerde agenten verbetert en ze helpt om een zo normaal mogelijk te leven te leiden. Reden genoeg voor de politie om de hulphond vanaf nu aan te merken als officieel hulpmiddel.

Zo’n zestig collega’s met PTSS kregen bij wijze van proef eerder al een buddyhond. Nu de proef succesvol is gebleken, mogen zij hun hond - volledig betaald door de politie - houden. Concreet gaat dit om de kosten voor intake, aanschaf en opleiding van het dier en een vergoeding voor hondenvoer en kosten bij de dierenarts.

Uitgebreid onderzoek

Onderzoekers van de Politieacademie en de Radboud Universiteit Nijmegen verzamelden jarenlang data om te kijken naar de meerwaarde van een hond voor politiemensen met PTSS. Deelnemers van de proef werden ingedeeld in drie groepen: medewerkers met PTSS en een buddyhond, die met PTSS en een hond zonder trainingsachtergrond en mensen zonder PTSS en met een normale gezinshond.

Annika Smit leidde als lector Weerbaarheid aan de Politieacademie het onderzoek. Zij zag een duidelijk effect van de buddyhond. "De verwerking van informatie bij personen met een buddyhond schuift iets op naar de waarden zoals bij mensen zonder PTSS. Daarmee krijgt iemand met PTSS zijn leven weer een beetje terug. Dit effect zien we niet bij een niet-getrainde gezinshond", legt Smit uit. "Neem je de buddyhond weg, dan registreer je dat acuut in de hersenactiviteit."

Wakker bij nachtmerries

Voor het eerst zijn de effecten van buddyhonden vergeleken met die van gezinshonden. "Een ongetrainde gezinshond biedt vooral troost en warmte. Door een buddyhond normaliseert het leven van iemand met PTSS aanmerkelijk", aldus Smit. "Een buddyhond geeft iemand met PTSS rust, veiligheid en vergroot het vertrouwen. Ook maakt hij iemand wakker bij nachtmerries, om maar een voorbeeld te noemen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.