Milieu en Gezondheid
6 feb 2022, 21:22
De ondertekeningen voor de petitie 'onverdeeld open' blijven binnenstromen. Zondag rond 21.20 uur hebben een half miljoen mensen zich achter de oproep gesteld om het coronatoegangsbewijs per direct af te schaffen. Wat gaat politiek Den Haag doen met deze roep uit de samenleving?
Meerdere politici laten van zich horen via sociale media. Zo zeggen Thierry Baudet (FVD), Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) dat ze de petitie hebben ondertekend.
Tekst gaat door onder de tweet.
Ook politieke partij DENK laat weten dat het de petitie een goed initiatief vindt. "DENK strijdt sinds het begin tegen de coronatoegangsbewijzen. Het discriminerende 3G maakt veel kapot en het werkt absoluut niet", zegt coronawoordvoerder Stephan van Baarle via Twitter.
Bij JA21 voert Nicki Pouw-Verweij de woordvoerding over corona, ook zij vindt de petitie een "prachtig initiatief". Ze zegt via Twitter dat de petitie volledig in lijn is met de visie van de partij.
Tekst gaat door onder de tweet.
Ook Wybren van Haga (Groep van Haga) reageert enthousiast op de petitie, hij vindt het "ontzettend fijn" dat het sentiment rondom de coronamaatregelen "eindelijk lijkt te kantelen".
Hoewel FVD-leider Baudet zijn volgers oproept om de petitie te ondertekenen, brengt hij dit wel met een kritische noot erbij. Volgens de Baudet schuift "het systeem" een zogenoemd gecontroleerde oppositie naar voren, "die een nét gematigdere versie van de kritiek brengt."
De FVD-voorman benoemt daarbij dat deze petitie oproept tot actie waar zijn politieke partij al twee jaar voor strijdt. Ook vindt Baudet het verzoek tot afschaffing van het coronatoegangsbewijs niet genoeg: "Let op, de strijd is pas gewonnen als alles van tafel is."
Andere politieke partijen hebben geen reactie op de petitie geplaatst via sociale media. Wel schreef SGP een dag voor de petitie online kwam dat we moeten "stoppen met de #coronapas. Die pas zorgt alleen maar voor schijnveiligheid en tweedeling in de samenleving." Ook eenmanspartij Omtzigt laat weten dat hij de QR-code "niet proportioneel" vindt.
De 'linksere' partijen blijven stil op sociale media. Wat zij van de afschaffing van het coronatoegangsbewijs vinden, moet blijken uit de debatten die hierover gaan worden gevoerd in de Tweede Kamer.
Uiteindelijk is de grote vraag: wat gaat het kabinet doen met deze oproep? CDA-kamerlid Joba van den Berg liet zondag in een schriftelijke verklaring weten dat zij het betoog van Onverdeeld Nederland "helder" vindt. "Ook dit signaal betrekken we bij de verdere afwegingen die we met betrekking tot het coronabeleid moeten maken." De andere coalitiepartijen hebben nog niets van zich laten horen.
Een ingewijde wijst er wel op dat de ideeën van oud-CDA-minister Mona Keijzer zoals die in het manifest zijn opgetekend inhoudelijk geen verrassing zijn. Keijzer werd ontslagen als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat onder het vorige kabinet-Rutte omdat ze zich in een interview tegen het coronabeleid had gekeerd.
Ook binnen het kabinet kwam ze tegen de coronatoegangsbewijzen in het geweer omdat ze vond dat die ondernemers en andere burgers onnodig hard troffen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.