Milieu en Gezondheid
5 aug 2021, 23:11
Steeds meer ziekenhuizen gebruiken VR-brillen, oftewel virtual reality-brillen, als pijnbestrijding tijdens behandelingen. Dankzij zo'n bril wanen patiënten zich even in een andere wereld, waardoor ze zich minder bewust zijn van pijn.
Floris van der Breggen is de oprichter van SyncVR Medical, en bracht VR-brillen naar de medische wereld. In eerste instantie stonden ziekenhuizen niet te springen. "Men vond het meer voor gamers", vertelt hij aan Hart van Nederland. Ook voor kinderen worden de brillen ingezet. "Je wil aan kinderen altijd iets op die VR-bril kunnen laten zien dat langer dan tien minuten duurt. Bij kortere interventies, bijvoorbeeld prikken, is een paar minuten voldoende."
"Patiënten kunnen zelf kiezen welke virtuele ervaringen ze tijdens een pijnlijke ingreep willen instarten, zoals bijvoorbeeld een spelletje dat ze kunnen spelen, of een ontspanningsoefening, of een filmpje bekijken waarmee ze zich bijvoorbeeld even in Schotland wanen", vertelt Rianne Beukelman, woordvoerder van het St. Antonius Ziekenhuis. Zie het als een digitale sedatie. Bijkomend voordeel: dankzij de bril hebben patiënten geen bijwerkingen van slaapmedicatie.
Ook huidtherapeut Ester Peters van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is tevreden met de speciale bril. "Het effect van de bril is dat de patiënten lekker relaxt kunnen liggen, ze liggen lekker stil en dat maakt het werk minder pijnlijk voor de patiënt en makkelijker voor mij."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.