Milieu en Gezondheid
16 dec 2021, 21:43
"Zij wel een feestje en wij mogen maar vier gasten uitnodigen tijdens de kerst?" Dat sentiment gaat rond op sociale media na het veelbesproken verjaardagsfeest van kroonprinses Amalia. Afgelopen weekend vierde ze haar verjaardag en verstuurde daarvoor iets te veel uitnodigingen. Leidt de coronafuif van Amalia opnieuw tot een deuk in het aanzien van het koningshuis?
De achttiende verjaardag van kroonprinses Amalia is afgelopen weekend uitgedraaid op een goed bezocht feest bij paleis Huis ten Bosch. Daarbij is de toegestane groepsgrootte (vier gasten) ruimschoots overschreden.
Volgens De Telegraaf, die het nieuws naar buiten bracht, was er zo'n honderd man aanwezig. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) houdt het op 21 uitnodigingen, "bovendien zou niet iedereen zijn op komen dagen", liet de RVD gelijk weten.
Het Hart van Nederland-panel, waaraan donderdag bijna 3000 mensen deelnemen, reageert verdeeld op de stelling: heeft het aanzien van het Koningshuis wat jou betreft een deuk opgelopen door dit verjaardagsfeestje?
Iets meer dan de helft (52 procent) vindt van wel. 45 procent van de respondenten is van mening dat dit wel overwaait zonder al teveel gevolgen. Een kleine groep van drie procent heeft er geen sterke mening over.
Waar de ene Nederlander vindt dat het koningshuis zich 'kapot moet schamen' is de ander iets milder: "We zijn toch allemaal weleens jong geweest? Denken mensen dat in studentenhuizen altijd aan de regels wordt gehouden?"
En hoe zit het met eventuele consequenties voor de toekomstige koningin? Zou ze bijvoorbeeld een geldboete moeten krijgen? Dat gaat voor de meeste panelleden te ver. Bijna de helft (49 procent) vindt niet dat Amalia een prent zou moeten krijgen voor het overtreden van het aantal gasten op haar feest. Een deelnemer: "Ik hoop dat ze wél het boetekleed aantrekt en ziet dat het niet handig was om te doen."
Een iets kleinere groep (46 procent) is van mening dat Amalia wél een boete moet krijgen. "De regels, ook al is dit een 'advies', gelden voor iedereen. Dus gewoon betalen als het erop aankomt", klinkt het in de reacties. Een andere respondent vult aan: "Bij het koningshuis blijft het een sigaar uit eigen doos, want wij betalen hen met belastinggeld, dus in feite betalen 'wij' dan de boete. geeft het dan maar aan een goed doel of zo."
Het is niet de eerste keer dat de Oranjes een scheve schaats rijden als het om de coronaregels gaat. Veel Nederlanders zijn de slecht getimede vakantie naar Griekenland nog niet vergeten. Ook de handenschuddende koning die door een versierde EK-straat liep in Den Haag kon niet op veel steun rekenen.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.