Milieu en Gezondheid
27 sep 2022, 14:30
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een flinke kluif aan het terugvorderen van te veel betaalde coronasteun van ongeveer 2000 ondernemers. Zij reageren niet op mails, brieven of belpogingen over het uitgegeven geld. De uitvoeringsorganisatie draagt de vorderingen dit jaar nog over aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).
De RVO was tijdens de coronacrisis verantwoordelijk voor de uitbetaling van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers die veel omzet verloren door lockdowns kregen daarbij een deel van de vaste lasten vergoed door de overheid.
Van de 420.000 bedrijven die deze financiële hulp kregen, moeten zo'n 55.000 geld terugbetalen omdat hun daadwerkelijke omzetverlies lager uitviel dan vooraf geraamd. De RVO zegt ondernemers die steun moeten terugbetalen minimaal zes keer te benaderen voordat de vordering wordt overgedragen aan het CJIB.
Het bedrag hoeft niet in een keer terugbetaalt te worden. "In deze tijd van hoge inflatie, stijgende energieprijzen en lagere koopkracht begrijpen we dat terugbetalen van TVL erg lastig kan zijn", valt er te lezen op de site van het RVO.
Ondernemers die het geëiste bedrag niet direct kunnen terugbetalen, hebben de mogelijkheid om een betaalregeling af te spreken.
Met de 2000 vorderingen die naar het incassobureau gaan is een bedrag van 25 miljoen euro gemoeid. In totaal staan er nog 31.387 terugbetaalverzoeken van de RVO open, voor een bedrag van 407,9 miljoen euro. Er zijn 15.700 betalingsregelingen afgesproken voor een bedrag van 180 miljoen euro.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.