Milieu en Gezondheid
2 aug 2021, 20:52
Binnen tien jaar wil tabaksfabrikant Philip Morris helemaal stoppen met de verkoop van sigaretten in het Verenigd Koninkrijk. Een Britse topman van het bedrijf denkt dat er dan voldoende alternatieven zijn voor rokers om op over te stappen. Voor Nederland durft het de fabrikant vooralsnog geen voorspelling te maken.
Dat heeft te maken met de regelgeving in Nederland en het aantal rokers in Nederland, zegt een woordvoerder van Philip Morris. In ons land zijn nog een stuk meer mensen verknocht aan de sigaret dan bij de Britten. Daar zijn de afgelopen jaren alternatieven als de elektrische sigaret snel in populariteit gestegen. Volgens Philip Morris is dat een minder schadelijk alternatief voor de peuk en daarmee de oplossing voor mensen die niet per se willen stoppen met roken als de sigaret verdwijnt.
Nederlandse artsen zien dat heel anders. Zij waarschuwen juist voor de gevaren van zowel sigaretten als e-sigaretten en zien beide het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. De artsen hebben zich verenigd in het collectief #artsenslaanalarm.
Kinderlongarts Noor Rikkers is erg op haar hoede voor het plan van de multinational. "Zolang er nicotine in de producten blijft zitten raken mensen er aan verslaafd", zegt ze. "Doordat die stof ook in alternatieve producten blijft zitten, blijven mensen van ze kopen." Volgens Rikkers is de industrie dan ook geen gesprekspartner in de strijd tegen roken, omdat ze geld verdienen aan de nicotineverslaving die ze faciliteren.
De artsen denken dat de overheid een grote rol kan spelen bij het terugdringen van het aantal rokers. Door torenhoge accijnzen te heffen en het aantal verkooppunten te beperken, hopen de artsen een rookvrije generatie te bereiken. De tabaksfabrikant ziet ook een grote rol voor de overheid zij gooien het over een andere boeg. Ze pleiten er in Den Haag voor om het voorbeeld van de Britten en Nieuw-Zeelanders te volgen. Daar licht de overheid mensen voor over de verschillen tussen rookproducten in plaats van ze allemaal te ontraden.
Zowel Philip Morris als de artsen spreken uit dat ze streven naar een rookvrije generatie. Alleen over de weg ernaartoe denken ze heel erg verschillend. Wanneer in Nederland het laatste pakje sigaretten over de toonbank zal gaan blijft onduidelijk.
Ook voor het Verenigd Koninkrijk is de prognose van 2030, ondanks de volgens Philip Morris gunstigere situatie in het land, meer een stip aan de horizon dan een harde afspraak. Het duurt in ieder geval nog jaren voor in Nederland en andere landen in Europa de laatste sigaret wordt opgestoken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.