Terug

Volg Hart van Nederland

Ouderen lopen te lang rond met tandproblemen: 'Soms 20 jaar met hetzelfde kunstgebit'

Milieu en Gezondheid

22 mei 2023, 10:15

Ouderen lopen te lang rond met problemen aan hun tanden, waarschuwt de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici. Voorzitter Marnix de Romph zegt dat mensen soms 10 tot 20 jaar lang hetzelfde kunstgebit gebruiken.

Het gaat dan bijvoorbeeld om "een kunstgebit dat inmiddels niet meer goed past of pijnplekken geeft. Dat geeft weer problemen met kauwen en dus met eten, waardoor de algehele gezondheid achteruit kan gaan".

Waarom de ouderen niet naar de tandarts gaan is onduidelijk. Dat veel mensen een bezoek aan de tandarts overslaan omdat ze het niet kunnen betalen is wel duidelijk:

Nooit naar de tandarts: 'Ze kunnen het gewoon niet betalen'
1:59
Nooit naar de tandarts: 'Ze kunnen het gewoon niet betalen'

Volgens de vereniging hebben ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland een geheel of gedeeltelijk kunstgebit, van wie de meesten 65 jaar of ouder zijn. De beroepsorganisatie van kunstgebittenmakers roept "familieleden, mantelzorgers, kennissen, buren en zorgverleners" op om kwetsbare ouderen in de gaten te houden en te helpen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.