Milieu en Gezondheid
23 mei 2021, 21:00
Vanaf 31 mei gaan de middelbare scholen weer volledig open, maar dat besluit van het kabinet zorgt voor wisselende reacties. Schoolleiders en docenten zijn kritisch vanwege het risico dat ze lopen op besmettingen, veel ouders zijn opgelucht. Maar een overgroot deel van de Nederlanders twijfelt er zeer aan of de scholieren zich twee keer per week gaan zelftesten.
Het Hart van Nederland-panel is zondag de vraag voorgelegd of de volledige heropening van het middelbaar onderwijs een goed idee is. Ruim twee derde (69 procent) van de 2400 deelnemers zegt daarop 'ja'. Opvallend detail daarbij is dat bij jongeren en ouderen ongeveer hetzelfde percentage ja-stemmers naar voren komt.
Nog opmerkelijker: het Hart van Nederland-panel denkt absoluut niet dat leerlingen zich twee keer per week gaan zelftesten. Liefst 89 procent ziet het niet gebeuren, tegen een kleine groep die het wel positief inziet: 7 procent.
"Er zijn twee groepen", zegt Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende ouders. "Er zijn mensen die zeggen: laat het zo. Het gaat nu toch ook goed?" Toch denkt niet iedereen er zo over. "Ik hoor ook geluiden van ouders die minder blij zijn met dit besluit. Zij maken zich zorgen dat besmettingen weer oplopen."
Voor de kinderen van Winsemius is dit besluit in ieder geval goed nieuws. "Zijn zijn erg blij, want ze kunnen weer lekker naar school. Voor hen is dit een stapje richting normaal."
De afgelopen maanden zag ze ook dat de motivatie bij haar kinderen sinds de tweede lockdown een stuk minder was. "Mijn kinderen vinden het moeilijker om de concentratie erbij te houden." Daarnaast is het tweewekelijks testen, wat leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten doen, nieuw voor leerlingen en hun ouders. "Het moet geen schijnveiligheid worden."
Rector Jean Wiertz van het Sint-Janslyceum, een school met tweeduizend leerlingen in Den Bosch, zegt ook dat er twee kanten aan dit verhaal zitten. "Voor de leerlingen is het fantastisch", zegt hij. "Voor hun motivatie en ontwikkeling is het heel goed dat ze weer naar school kunnen."
De keerzijde is wel dat de 1,5 meter afstand niet te realiseren is en dat de kans op besmetting groter is. Daarnaast zijn er ook grote zorgen vanuit het personeel. "We volgen natuurlijk de richtlijnen van het RIVM, maar als docenten naar ons toekomen omdat ze grote risico's lopen of gezondheidsproblemen hebben, dan zoeken we een oplossing."
In het ergste geval laat de rector zijn personeel online vanuit huis lesgeven aan de aanwezige leerlingen op school. "Drie van de 185 docenten van onze onderwijsinstelling hebben een tijdje vanuit huis lesgegeven, maar deze drie docenten zijn inmiddels gevaccineerd, dus die zullen wel weer terug naar school komen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.