Milieu en Gezondheid
30 sep 2021, 22:59
Vanaf morgen wordt het legaal: online gokken en het wedden op sportwedstrijden. Volgens sommige experts is het een goede zaak; haal het uit de illegaliteit zodat de overheid het kan reguleren maar oud-verslaafden staan er minder om te springen en zien een groot gevaar: "De verleiding ligt op de loer met gokverslavingen als resultaat."
Online gokken kon de voorbije jaren al op verschillende manieren en bij verschillende bedrijven, maar dat was eigenlijk illegaal. Vanaf 1 oktober wordt het na jaren soebatten eindelijk legaal in ons land. Tien sites krijgen een gokvergunning en mogen op de Nederlandse markt met elkaar concurreren.
Ex-gokverslaafde Feite Hofman ziet de bui al hangen. Zelf was hij 23 jaar lang verslaafd aan het spelletje. "In die tijd heb ik tussen de 100.000 tot 200.000 euro over de balk gegooid, ben blij dat ik ondertussen al tien jaar er van af ben." Feite geeft tegenwoordig voorlichting op scholen over de gevaren van gokken en weet hoe verleidelijk het spelletje kan zijn. Online heeft hij niet gegokt, hij ging liever zelf naar het casino toe, maar het spelletje, online óf offline, verandert niet. "Dezelfde dingen gebeuren in je hoofd als je wint of verliest. Gokken via het internet wordt nu alleen nog toegankelijker", vertelt Feite. Volgens de ex-gokverslaafde is vergelijking met alcohol snel gemaakt: "Voor sommige mensen is het nooit genoeg, die willen dan meer en meer."
En dat is voor hem het probleem met het legaliseren van gokken online. "Het is mooi dat die partijen nu te controleren zijn en dat sommige gokkers eerder in beeld komen bij instanties. Maar het gokken wordt nu ook toegankelijker gemaakt voor mensen die er anders ver weg van zou blijven. Daarnaast maar zolang niet alle goksites 'legaal' worden gaat er niet veel veranderen aan het probleem dat deze verandering wil voorkomen." Als voorbeeld neemt hij de site Unibet, die blijft voor nu nog illegaal maar daar zitten veel Nederlanders op, die bescherm je hier niet mee."
Bart Cordemeijer, voetbalconsultant ziet juist veel kansen van het legaliseren van de goksites. Vooral voetbalclubs kunnen een graantje meepikken. "Er gaan grote geldstromen loskomen door de buitenlandse sites. Geld dat noodzakelijk is voor het voortbestaan van veel voetbalclubs, die momenteel verlies lijden. Hun toekomst wordt gewaarborgd door deze mogelijke sponsoren, dus dat is heel positief. " Zo kunnen zij dat geld weer uitgeven aan hun eigen opleidingen of in het stadion of in de 'fanbeleving'.
Als voorbeeld neemt hij NAC Breda als voorbeeld. "Die club doet veel aan sociaal-maatschappelijke projecten. Delen van de nieuw binnengekomen gelden zullen hier dus ook naar doorvloeien. Dat komt dus ook weer voor een deel goed terecht", zegt Cordemeijer.
Op dezelfde dag dat de sites hun gokvergunningen krijgen, opent het Loket Kansspel ook haar digitale deuren. Het loket is voor mensen met een gokverslaving, maar ook voor vrienden en familie van probleemgokkers en voor anderen die met de schaduwzijden van gokken te maken krijgen. Loket Kansspel is een digitaal loket en is daarnaast 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor hulpvragen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.