Terug

Volg Hart van Nederland

CDA-denktank: stel minimumleeftijd in voor kopen van fastfood

CDA-denktank: stel minimumleeftijd in voor kopen van fastfood

Milieu en Gezondheid

19 apr 2022, 11:06

Het wetenschappelijk bureau van het CDA oppert dat er misschien een minimumleeftijd ingesteld moet worden om fastfood te mogen kopen. Zo'n leeftijdsgrens "vergelijkbaar met die voor de aanschaf van alcohol en tabak" zou kunnen helpen om een "gezonde generatie" op te voeden, zo staat in een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de partij.

"Het gaat erom dat kinderen jong vertrouwd raken met zorg voor zichzelf en een gezonde levensstijl", staat in een rapport waar Trouw als eerste over berichtte. Het WI zegt dat "instanties met een vormende invloed", zoals consultatiebureaus en scholen, daar het best bij kunnen helpen.

Aangescherpte regels

Het rapport gaat ervan uit dat een gezondere leefstijl van kinderen "verder zal golven naar het gezin en de rest van de samenleving". Daarvoor kunnen afspraken gemaakt worden met de verkopers en producenten van ongezonde voeding, maar moeten misschien ook regels aangescherpt worden. De minimumleeftijd is daar een voorbeeld van. Hoe oud je zou moeten zijn om een burger of kapsalon te mogen kopen, is in het onderzoek niet uitgewerkt.

Ongezond eten en drinken is makkelijker verkrijgbaar en aantrekkelijker dan gezonder eten, staat in het WI-onderzoek. Mensen worden steeds geconfronteerd met reclame en lage prijzen, inspelend op een "primitieve trek in ultrabewerkte waren". Het WI zegt dat de ideeën om ongezond eten moeilijker te maken daarom niet betuttelend zijn. "We zouden evengoed kunnen stellen dat het aanbod zo dominant is geworden dat dát nu betuttelt."

Dat laatste punt maakte verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vorige maand ook al. Hij kondigde aan te kijken of het juridisch mogelijk is om de "wildgroei" van fastfoodketens tegen te gaan. Dat doet hij op verzoek van gemeenten, en vooral grote steden. Ook hij vindt dat het ouders en kinderen door "een haag van verleidingen" te moeilijk gemaakt wordt om gezond te eten.

Reactie CDA

De Tweede Kamerfractie van het CDA ziet niets in een minimumleeftijd voor de verkoop van fastfood. De afvaardiging van de partij in het parlement vindt dat echter "te ver gaan", schrijft Kamerlid Anne Kuik op Twitter.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.