Terug

Volg Hart van Nederland

Wat!? Witte kleding dragen blijkt helemaal niet koeler bij warmte

Wat!? Witte kleding dragen blijkt helemaal niet koeler bij warmte

Milieu en Gezondheid

21 juli 2023, 11:24

De algemene veronderstelling dat het dragen van witte of lichte kleding koeler is bij warmte, blijkt niet waar. Het maakt niet uit of iemand witte of zwarte kleding draagt. Dat bewijst een onderzoek dat hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman met een team wetenschappers heeft gedaan tijdens de 4Daagse in Nijmegen.

Het onderzoeksteam liet een gemiddelde groep mannelijke en vrouwelijke lopers afwisselend in een wit of een zwart T-shirt lopen. De lopers slikten elke dag voor ze aan hun tocht begonnen een temperatuurpil, waarmee de hele dag door de lichaamstemperatuur gemeten kon worden. Ook werd op hun rug en bovenarm een huidbutton geplakt met daarin een sensor die de hele dag de huidtemperatuur bijhield.

De juiste kleding is slechts één van de vele manieren om af te koelen als het bloedheet is:

"Deze meettechnieken bestaan nog niet zo lang en daarom is zo'n onderzoek nog nooit eerder gedaan", aldus Hopman. Volgens haar is het, mede omdat het steeds vaker erg warm is, belangrijk dat nu wetenschappelijk is vastgesteld dat de kleur van kleding bij hitte niet uitmaakt. "Zo kunnen we mensen nog beter advies geven."

Hitteplan

Hopman kwam op het idee voor het onderzoek na de zeer warme editie van de 4Daagse in 2022, toen er een dag afgelast moest worden vanwege de extreme temperatuur. "We kregen toen heel veel vragen over welke kleding een loper het beste kon dragen. Iedereen dacht wit, maar bijvoorbeeld woestijnvolkeren dragen bijna altijd zwart. We wilden weten wie nu het beste uitgerust was voor warmte. Het maakt dus niet uit."

Het was tijdens deze 4Daagse niet extreem warm, erkent Hopman. Dinsdag en woensdag werd het 's middags nog wel boven de 25 graden, maar het is geen enkele dag boven de 30 graden geweest. "Daarom gaan we het onderzoek herhalen tijdens een 4Daagse met tropische temperaturen", aldus de hoogleraar.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.