Milieu en Gezondheid
14 dec 2021, 07:58
Jongeren gaan gebukt onder de coronacrisis, blijkt uit nieuwe cijfers van statistiekbureau CBS. Bijna de helft denkt dat deze moeilijke tijd hun leven vooral negatief heeft beïnvloed. Ze missen het vooral om leuke dingen te doen en met familie en vrienden af te spreken.
De CBS-onderzoekers hebben afgelopen voorjaar ruim 8.000 jongeren van 12 tot 25 jaar ondervraagd. Op dat moment gold onder andere nog de avondklok, waren scholen, sportclubs en de horeca (deels) gesloten en mocht er maar een beperkt aantal mensen op bezoek komen. Tegelijkertijd werden ook de eerste voorzichtige versoepelingen doorgevoerd.
Jongeren boven de achttien hadden vaker het gevoel dat de corona-uitbraak een negatieve invloed heeft op hun leven in vergelijking met de ondervraagde scholieren. Van de jongvolwassenen vond 53 procent dat, terwijl het onder de tieners tussen de 12 en 18 jaar om 38 procent ging.
De oudere groep was over het algemeen ook meer uitgesproken als hen werd gevraagd naar welke dingen ze hadden gemist door de strenge coronamaatregelen. Zo gaven ze vaker dan de scholieren aan dat ze verlangden naar hoe het was, of het nu ging om hun sport, hun werk of bijvoorbeeld concerten en festivals.
Tieners en twintigers die naar school gaan voelden daarnaast vaker stress tijdens de pandemie. Bijna de helft van hen zei meer stress te hebben gehad over hun opleiding. Slechts bij 17 procent waren die gevoelens juist afgenomen. Ruim een kwart van de groep miste het bovendien om naar de klas of collegezaal te gaan, vooral studenten in het hoger onderwijs.
Tekst: ANP / Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.