Terug

Volg Hart van Nederland

Meer dan 200.000 ondernemers in zwaar weer door hoge schulden na coronacrisis

Milieu en Gezondheid

6 apr 2022, 13:21

Twee jaar coronacrisis heeft weinig goeds gedaan voor een groot aantal bedrijven in Nederland. Veel ondernemingen staan er door hoge schulden en betaalachterstanden niet goed voor. De komende maanden zullen dan ook veel bedrijven stoppen of failliet gaan, meer dan de afgelopen periode, zo stelt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van eigen onderzoek.

"Op dit moment zijn er ongeveer 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben", vat Hans Klein Swormink van de KVK samen. "Zij staan voor de vraag: stoppen of doorgaan, en in beide gevallen, hoe dan?"

Betalingsachterstand bij Belastingdienst

Van de ondervraagde ondernemers geeft 14 procent aan dat het bedrijf er slecht voor staat. Daarnaast zegt 13 procent van de bedrijven schulden of betaalachterstanden te hebben, waarvan meer dan de helft die bij de Belastingdienst heeft.

De situatie heeft ook emotionele gevolgen. Ruim een kwart geeft aan het gevoel te hebben er alleen voor te staan en net geen kwart heeft het gevoel geen controle te hebben over het eigen bedrijf. 13 procent van de ondernemers ervaart stress en zegt dat het privéleven eronder lijdt.

Coronasteun

De afgelopen jaren gingen veel minder bedrijven failliet. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de coronasteun van de overheid. Ook zijn rechters terughoudend geweest bij het failliet verklaren van bedrijven die buiten corona gerekend in de basis gezond waren.

Tekst: Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.