Terug

Volg Hart van Nederland

Ondanks fel protest krijgt Fieldlab Mud Masters met 5.000 bezoekers groen licht

Ondanks fel protest krijgt Fieldlab Mud Masters met 5.000 bezoekers groen licht

Milieu en Gezondheid

6 mei 2021, 12:27

Duizenden mensen kunnen dit weekeinde naar hartenlust door de modder racen. Het Fieldlab-evenement heeft, ondanks protesten van onder meer de gemeenteraad, groen licht gekregen van het college van B en W.

De gemeenteraad vindt dat de Fieldlab Mud Masters in strijd is met het bestemmingsplan en de Wet natuurbescherming en nam eind april de motie ‘Mud Masters Ja, Fieldlab Nee’ aan. Ook Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en natuurorganisatie IVN maakten zich grote zorgen en schreven een brandbrief naar de gemeente.

Maar de motie van de gemeenteraad is onuitvoerbaar, besloot het college vandaag. "Zowel het bestemmingsplan als de Wet natuurbescherming vormen geen redenen om de vergunningen voor het Fieldlab te weigeren", luidt het besluit.

Geen verstoring van broedende vogels

Of er een vergunning wordt verleend voor een evenement hangt onder meer af van de vraag of de Wet Natuurbescherming wordt nageleefd, wat volgens de Vogelwerkgroep en natuurorganisatie IVN niet het geval zou zijn. Dit is vervolgens onderzocht Bureau Waardenburg, in opdracht van Mud Masters.

"Na bestudering van het onderzoeksrapport concludeert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN) dat de Wet natuurbescherming niet wordt overtreden. Ook vindt de ODNHN het aannemelijk dat er geen verstoring van onder andere broedende vogels zal optreden", is volgens het college de conclusie. "Daarmee is overtreding van de Wet Natuurbeheer uit te sluiten en is er geen reden voor het college om de evenementenvergunning of de omgevingsvergunning te weigeren."

Maximaal 5000 mensen

Een ander argument om het evenement af te blazen, was volgens de gemeenteraad het bestemmingsplan. Het bestemmingplan schrijft voor dat in het Haarlemmermeerse Bos en Groene Weelde ieder jaar maar twee evenementen met meer dan 5000 deelnemers per dag toestaat en die grens is volgens de gemeenteraad bereikt met Mud Masters plus Mysteryland in augustus: alleen al aan Fieldlab Mud Masters doen maximaal 5000 mensen mee, verdeeld over de dag.

Omdat het minder dan 5000 mensen betreft, want 'maximaal 5000 mensen', valt het evenement niet in de categorie ‘zeer grote’ evenementen en voldoet het aan het bestemmingsplan, aldus het college.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.