Milieu en Gezondheid
25 apr 2021, 20:03
Het gaat de komende dagen eindelijk gebeuren, de eerste coronamaatregelen worden 28 april versoepeld. Ondanks dat veel mensen staan te springen op een beetje vrijheid, zien de ziekenhuizen de versoepelingen met lede ogen aan: het is bij hun namelijk nog lang niet rustig. Toch houdt de regering vast aan de versoepelingen: "Er klinkt ook een luide roep om perspectief vanuit de samenleving."
Een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen verstuurde vrijdag een brandbrief over de situatie op de intensive cares. "De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt", liet een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zaterdag weten.
Het OMT adviseerde vorige week ook met klem om geplande versoepelingen uit te stellen tot na de verwachte piek. Deze is voorbij wanneer er een week lang gemiddeld tien procent minder coronapatiënten in het ziekenhuis terechtkomen. Dat is nu nog niet het geval.
Tijdens het coronadebat, afgelopen donderdag, riepen de PvdA en BIJ1 het kabinet op om de geplande versoepelingen uit te stellen. PvdA-leider Lilianne Ploumen noemde het "onverantwoord" dat het kabinet, tegen advies van het OMT in, toch wil versoepelen. Ze kreeg echter alleen bijval van BIJ1. Het grootste tegenargument van andere partijen bleek het draagvlak onder de bevolking, dat zonder perspectief langzaam afneemt.
Verschillende terrashouders lieten weten terughoudend te zijn. Zo gaat er een groep horecaondernemers helemaal niet open vanaf 28 april. Zij hekelen het feit dat ze beperkte openingstijden krijgen wat financieel niet rendabel voor ze is. Ook zijn ze bang dat gasten na sluitingstijd massaal naar het park verplaatsen, waar minder toezicht is op de coronamaatregelen.
Ondanks de roep vanuit meerdere experts en groepen in de samenleving blijft het kabinet vasthouden aan de versoepelingen. Demissionair minister voor medische zorg Tamara van Ark laat in een reactie aan Hart van Nederland weten de signalen vanuit de ziekenhuismedewerkers en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) "luid en duidelijk" te horen, maar tegelijkertijd ook de luide roep om perspectief vanuit de samenleving. Een deel van de bevolking snakt naar een 'normaler' leven, terwijl een ander deel zich ernstig bewust is van de huidige coronabesmettingen. "Het kabinet maakt in de besluitvorming dan ook telkens een brede maatschappelijke afweging en dat is de reden geweest om per 28 april een voorzichtige eerste stap te zetten. Het kabinet blijft de cijfers en de prognoses nauwlettend volgen", verzekert de minister.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.