Terug

Volg Hart van Nederland

OMT-lid Bonten: groepsimmuniteit is enige weg uit de coronacrisis

OMT-lid Bonten: groepsimmuniteit is enige weg uit de coronacrisis

Milieu en Gezondheid

11 jan 2022, 13:38

Marc Bonten, arts-microbioloog bij het UMC Utrecht en expert voor het OMT, denkt dat groepsimmuniteit de weg uit de coronacrisis is. Wat hem betreft is die optie om uit de coronacrisis te komen ook nooit weggeweest. "In het buitenland zien we dat mensen minder vaak ernstig ziek worden als ze besmet raken met corona."

Bonten is dinsdagmiddag te gast bij het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1 als presentator Sven Kockelmann hem vraagt of de maatregelen deze week al kunnen worden versoepeld. Een stellige 'ja' of 'nee' komt er niet uit, wel zegt Bonten dat groepsimmuniteit een belangrijke manier kan zijn om ons uit deze crisis te krijgen: "Groepsimmuniteit is een beetje een beladen term geworden, maar dat is de enige manier waaruit we uit deze pandemie kunnen komen", zegt Bonten.

Het concept van groepsimmuniteit was de inzet van het kabinet toen de coronacrisis uitbrak in het voorjaar van 2020. Half november 2021 moest toenmalig coronaminister De Jonge toegeven dat het plan niet mogelijk zou zijn. Wat Bonten betreft is die optie nooit helemaal weggeweest. "Het is eigenlijk de enige oplossing." Er zijn volgens Bonten verschillende manieren om tot die oplossing te komen: "Of je vaccineert veel mensen met een goed vaccin en boostert als het niet goed blijft, zoals we nu met de boostercampagne doen of je moet mensen, die zich niet laten vaccineren, natuurlijke immuniteit op laten bouwen."

Volgens Bonten is er data waaruit blijkt dat mensen die gevaccineerd zijn en daarnaast nog een milde infectie doormaken extra en breder beschermd zijn tegen het virus in de toekomst.

Voldoende groepsimmuniteit

"Wanneer zitten we dan op de groepsimmuniteit? Waanneer zitten we op een niveau dat voldoende zou zijn", vraagt Kockelmann zich af.

"Het lijkt erop dat landen als Engeland en Denemarken, die een vergelijkbare vaccinatiegraad hebben als in Nederland, maar wel veel eerder zijn begonnen met boosteren voor de omikronvariant al op een soort van groepsimmuniteit zitten." Bonten ziet dat er in die landen minder mensen ernstig ziek worden. "Daardoor blijven de ic-opnames in die landen zo laag." Het is wel nog een hypothese van Bonten, "maar het is niets nieuws." Wel vertelt hij erbij dat het ook niet 'keihard' wetenschappelijk aan te tonen is, maar de cijfers wijzen wel die kant op.

"Het zou een goeie verklaring kunnen zijn waarom er nog geen grote toestroom naar de ziekenhuizen is ondanks de hoge besmettingscijfers. Dan spreek je dus in feite over een soort van groepsimmuniteit tegen het ernstige ziekteverloop van deze variant van het virus."

Inhaalslag

Nederland is bezig met een flinke inhaalslag volgens de arts-microbioloog. "In Nederland zaten we tot een paar weken gelden nog niet op zo'n hoge immuniteit als het ging om het aantal mensen die gevaccineerd zijn en/of geboosterd zijn maar we zijn bezig met een inhaalslag."

Of daar ook beleid op gemaakt kan worden is nog niet duidelijk, vindt Bonten. "Dat moeten we morgen onderling maar even goed bespreken, Maar een mogelijk scenario is dat die opgebouwde immuniteit ons beschermd als bevolking tegen hoge ic-opnames. Dan zou je mogelijk kunnen gaan denken aan versoepelen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.