Milieu en Gezondheid
24 jan 2022, 20:32
Coronaminister Ernst Kuipers heeft het volledige OMT-advies naar de Tweede Kamer gestuurd. Kuipers geeft hiermee gehoor aan het verzoek van verschillende partijen. Het vorige kabinet hield vast aan het idee dat het advies niet openbaar gemaakt kon worden voor de persconferentie. Wat het OMT betreft kan Nederland terugkeren naar een pakket met avondsluiting. Het noemt hierbij een sluiting van 20.00 uur als wenselijk. Concreet gaat het dan om de horeca, de cultuursector, recreatie, het toestaan van sportwedstrijden tussen clubs en de aanwezigheid van publiek bij die wedstrijden.
Als het kabinet officieel besluit zaken tot 22.00 uur open te laten, gaat het dus verder dan de deskundigen aanbevelen. Een bepaalde sluitingstijd is volgens het OMT belangrijk. "Immers, overdracht hangt niet alleen af van het aantal contacten, maar ook de duur ervan en de intensiteit", blijkt uit het advies dat anders dan voorgaande keren vóór de persconferentie van dinsdag werd gepubliceerd. Wel moeten er wat het OMT betreft verschillende maatregelen worden genomen om het risico op besmettingen te verminderen. Zo wordt bijvoorbeeld de inzet van het coronatoegangsbewijs genoemd, maar ook gebruik van mondkapjes en een beperking van het aantal aanwezigen.
De leden van het OMT verwachten dat de versoepelingen de zorgketen flink gaan belasten. In de helft van de berekeningen zullen ze zelfs tot een hogere piek in het aantal met coronapatiënten bezette ziekenhuisbedden leiden dan tijdens de deltagolf eind 2021. Het OMT verwacht dat aantal positieve tests toe gaat nemen, waardoor veel mensen in quarantaine moeten. Dit heeft grote invloed op de "maatschappelijke activiteiten".
Opvallend veel jongeren onder de 30 belanden nu in het ziekenhuis, zo staat te lezen. Dit is in lijn met de eerdere berichtgeving van het LCPS dat zestigplussers nu relatief minder vaak opgenomen worden. Het OMT verwacht dat komende week het aantal ziekenhuisopnames stabiliseert na enkele weken van daling, en dat er vooral meer kinderen tussen de 0 en 9 jaar opgenomen gaan worden.
Om kinderen langer op school te kunnen houden, wordt er geadviseerd het quarantainebeleid voor deze groep aan te passen. Zo wordt er geadviseerd om kinderen van 0 tot 12 jaar uit te sluiten van quarantaine.
Voor tieners van 13 tot 18 jaar wordt geadviseerd alleen in quarantaine te gaan als een huisgenoot of ander nauw contact besmet is geraakt. Na vijf dagen van zelftesten mogen ze dan weer naar school of hun sportclub.
Het OMT adviseert mensen verder om zich vooral te laten vaccineren en boosteren. Dat onderstrepen zij met cijfers die de beschermingsgraad van vaccinaties laat zien. "De bescherming tegen ziekenhuisopname was 85 procent voor degenen die alleen de basisserie hadden ontvangen en liep op naar 97 procent voor degenen die ook de booster hadden ontvangen. De bescherming tegen IC-opname was 93 procent en 98 procent, respectievelijk", aldus Van Dissel in het advies.
Verder geeft het OMT een advies om met de krapte in de drukke teststraten om te gaan. Om minder tests te hoeven verwerken adviseert het OMT om reizigers die geen klachten hebben bij terugkomst niet meer te laten testen bij de GGD. Hen wordt geadviseerd om een zelftest te nemen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.