Milieu en Gezondheid
27 jan 2022, 10:55
Bij veel lezers zal er hoogstwaarschijnlijk een zucht klinken: "Wéér een variant van het coronavirus?" En dat is natuurlijk geheel begrijpelijk. Maar, ja: een soort familielid van de omikronvariant verspreidt zich snel door delen van Europa en Azië. De vraag is alleen of het het sullige broertje, of juist de venijnige neef is.
Alle woordspraak daargelaten: de zogenaamde BA.2-mutatie is daadwerkelijk een soort broertje of zusje van het origineel. Het is een van de tot nu toe vier bekende varianten van omikron: BA.1, BA.1.1, uiteraard dus BA.2 en niet geheel verrassend: BA.3. Gelukkig voor Nederlanders is een Bassie- en Adriaangrap nu makkelijk te maken.
Maar: wat doet BA.2? Worden we er zieker van, is hij besmettelijker, of is het een variant waar we ons weinig zorgen over hoeven te maken?
We zullen eerst de dooddoener van de dag er maar even ingooien: niks is nog zeker. Gezien de razendsnelle ontwikkelingen rondom het virus kan het natuurlijk zomaar blijken dat we over een week niks meer van deze in november voor het eerst ontdekte variant horen, of juist dat het over een maand ineens de dominante variant is. Maar gelukkig is er wel data beschikbaar. En die komt voor voornamelijk uit Denemarken.
In het Noord-Europese land zorgt BA.2 inmiddels voor ongeveer de helft aan besmettingen. Mogelijk liggen hier zogenaamde superspread-events aan ten oorsprong, denk aan grote feesten waar veel mensen elkaar kunnen besmetten. Ook in ons land is BA.2 al gedetecteerd, ware het niet in veel mindere mate dan in bijvoorbeeld Denemarken, India, het Verenigd Koninkrijk of Zweden.
De originele - wetenschappelijke - naam voor omikron is B.1.1.529. De eerdergenoemde varianten daarvan hebben veel overeenkomsten met het origineel, maar ook een groot aantal verschillen. Onderzoeken moeten nu uitwijzen wat die verschillen betekenen voor bijvoorbeeld de besmettelijkheid en de werking van de vaccins erop. Zo ook bij BA.2. Het goede nieuws: waarschijnlijk zorgt de variant niet voor meer ziekenhuisopnames.
Online zijn ook geluiden te vinden die vooral wijzen op het gegeven dat hoe je er ook naar kijkt: BA.2 is gewoon een variant van omikron. Daarom zullen er waarschijnlijk geen enorme uitschieters qua bijvoorbeeld besmettelijkheid waarneembaar zijn. Mocht dat namelijk wel het geval zijn (en er dus veel meer verschillen dan overeenkomsten zijn met 'het origineel'), dan zal er weer naar het Grieks alfabet moeten worden gekeken om er een officiële virusvariant van te maken. Wordt vervolgd, dus.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.