Milieu en Gezondheid
3 mrt 2022, 15:50
Het wordt steeds minder druk met coronapatiënten in de ziekenhuizen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Tegelijk wordt steeds zichtbaarder dat de omikronvariant BA.2 mensen nog nauwelijks ernstig ziek maakt, ondanks de forse besmettingscijfers. De hoge aantallen positieve tests staan in schril contrast met de almaar afnemende patiëntendruk op de intensive cares.
In de ziekenhuizen liggen momenteel 1411 mensen met corona. Daarvan liggen nu 1256 mensen op de verpleegafdelingen. Het lijkt alsof de omikronpiek op deze afdelingen achter ons ligt, want de afgelopen twee weken is er een grillige maar gestage daling zichtbaar.
Op de intensive cares worden nu nog 155 coronapatiënten geholpen. Dat aantal is de laatste weken ook voortdurend gedaald, van 175 richting rond de 150. Zichtbaar is het dat waar op de verpleegafdelingen nog wel een stijging en piek zichtbaar was, deze totaal afwezig is op de ic's.
De daling in de afgelopen dag komt doordat meer mensen het ziekenhuis hebben verlaten dan er zijn binnengekomen, maar de instroom neemt wel toe. In de afgelopen dag hebben ziekenhuizen 193 mensen met corona opgenomen. In de afgelopen week belandden gemiddeld 152 mensen per dag in een ziekenhuis. Dat gemiddelde stijgt voor het eerst in bijna twee weken.
Onder de opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus zijn ook mensen die om een andere reden in het ziekenhuis zijn beland. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met hartproblemen of buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt toevallig dat ze positief zijn. Anderen zijn opgenomen vanwege coronaklachten, of omdat de coronabesmetting een andere aandoening erger heeft gemaakt. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét en degene die vanwege corona zijn opgenomen.
Nederland ging in december in lockdown vanwege de vrees voor de omikronvariant, ook al voorspelden de eerste gegevens uit Zuid-Afrika, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk dat het aantal zieken minder zou zijn. RIVM-directeur Jaap van Dissel gaf twee weken geleden toe dat de berekeningen die zijn gemaakt achteraf te hoog zijn ingeschat. "Maar uiteindelijk is het aan de ontvanger van het advies of hij daar uit voorzorg maatregelen op wil treffen", verdedigde Van Dissel zich, zoals te zien in bijgevoegde video.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.