Terug

Volg Hart van Nederland

Omgevingsdienst ontkent: 'Geen ammoniak en giftige uitstoot bij maken Oreo's'

Omgevingsdienst ontkent: 'Geen ammoniak en giftige uitstoot bij maken Oreo's'

Milieu en Gezondheid

17 dec 2022, 14:41

In een artikel van het Noordhollands Dagblad werd begin deze week gesteld dat cacaofabrikant Olam in Koog aan de Zaan jarenlang grote hoeveelheden giftig ammoniak met gemalen cacaobonen mengt om de beroemde Oreo-koekjes zwart te maken. Bovendien werd gesteld dat De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) de toevoeging van ammoniak verborgen heeft gehouden op verzoek van Olam. In een reactie ontkent de Omgevingsdienst deze aantijgingen.

De Omgevingsdienst benadrukt dat niet zij, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de taak heeft om de voedselkwaliteit en receptuur te bewaken. De Omgevingsdienst is er om erop toe te zien dat bedrijven, in dit geval Olam, zich houdt aan de wettelijke emissienormen voor onder meer ammoniak. En dat doet Olam volgens de OD, schrijft de dienst in een verklaring.

Geen informatie achtergehouden

Het OD ontkent dat er informatie over de uitstoot achter is gehouden. Emissies zoals die van ammoniak, zijn altijd openbaar geweest. Maar de OD heeft "de interne processen en de daarbij gebruikte hulpstoffen van Olam" niet openbaar gemaakt, puur wegens concurrentiegevoeligheid. Van geheimhouding van emissies is dan ook geen sprake, stelt de dienst.

Onjuist

Dat er ammoniak wordt toegevoegd aan de cacao, is volgens de OD onjuist. Er wordt geen ammoniak gebruikt, maar ammonia en ammoniumcarbonaat. “Er is een groot verschil tussen deze stoffen en ammoniak. Olam gebruikt de grondstof ammonia om cacaomassa te maken dat als halffabricaat wordt gebruikt bij de bereiding van koekjes door hun klanten. Ammonia wordt toegevoegd om de kleur en smaak van de cacaoboon te verbeteren. Bij de bereiding van dit halffabricaat wordt ammonia voor deels omgezet in ammoniak dat door de fabriek wordt uitgestoten.”

En dat mag, aldus de NVWA in dezelfde verklaring. Ammoniak mag echter niet worden gebruikt bij de productie van voedsel en dat is hier niet het geval. "Naar aanleiding van het artikel heeft de NVWA contact opgenomen met het bedrijf. Uit deze navraag blijkt dat het bedrijf inderdaad E503 (ammoniumcarbonaten) toevoegt. Ammoniak zelf wordt dus niet aan het levensmiddel toegevoegd."

Geen gif

De ammoniak die wordt uitgestoten is niet schadelijk voor de bezorgde omwonenden, blijkt uit eerder onderzoek van de OD. "Uit de uitkomsten blijkt dat er in de omgeving van Olam geen sprake is van vergiftigende omstandigheden."

Wel is het zo dat de emissienormen voor ammoniak in het Besluit Milieu op 31 maart verder zijn aangescherpt. Om de emissie verder te verlagen is er een naverbrander en DeNOx-installatie geplaatst.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.