Milieu en Gezondheid
3 mei 2021, 11:30
De stroomstoring in het ziekenhuis in Maastricht, waardoor mogelijk twee patiënten zijn overleden, is "een drama voor de familie en de mensen zelf, en traumatisch voor de zorgmedewerkers die op die avond hebben gewerkt", zegt de medische vakbond NU'91.
De gedeeltelijke stroomstoring gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag en trof een kamer met vier patiënten op een verpleegafdeling van het ziekenhuis Maastricht UMC+. Een machine die zuurstof toedient viel uit. De toestand van twee patiënten ging achteruit en uiteindelijk overleden ze.
NU'91 gaat ervan uit dat het een "rare, stomme en vervelende samenloop van omstandigheden" was. Toch zou de enorme coronadrukte op de verpleegafdelingen ook een rol kunnen hebben gespeeld. "Als het heel druk is, ga je alleen achter alarmbellen aan. Dan ben je niet elk kwartier bij patiënten. Als je minder werkdruk hebt, loop je vaker een kamer binnen en kijk je vaker hoe het met patiënten is. Dat is absoluut een feit. Dan zou het misschien sneller zijn ontdekt. Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat het dan de oorzaak hiervan is. Ik begrijp dat de stroomstoring binnen een uur is ontdekt, dat is vrij snel", aldus een woordvoerder van NU'91.
Kizzy Magdelijns' 67-jarige oom is één van de twee overledenen. Volgens haar duurde het geen uur maar uren voordat men erachter kwam dat haar oom door de stroomstoring geen zuurstof meer kreeg, vertelde ze zondag aan Hart van Nederland.
Op de afdeling in kwestie viel de stroom in de nacht van donderdag op vrijdag uit, en om 01.30 uur ontdekte de verpleging dat een andere patiënt overleden was door zuurstofgebrek. Pas om 06.30 uur ontdekte de verpleging van de longafdeling volgens Kizzy dat haar oom ademnood had, bij een saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) van 20 procent. Hij heeft daarna twee dagen voor zijn leven gevochten, om uiteindelijk zaterdag om 16.00 uur te overlijden.
Kizzy had gehoord dat de stroom was uitgevallen en dan slaat het noodaggregaat aan, maar de stroom moet vervolgens handmatig weer worden aangezet bij de longpatiënten. Dat is wellicht niet gebeurd, vermoedt ze. "Ik ben ervan overtuigd dat die stroomstoring hem zijn leven kostte", zei Kizzy. "Dit mag nooit meer iemand gebeuren."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.