Milieu en Gezondheid
4 mei 2022, 15:19
Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag nog 49 mensen met het coronavirus, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee bezetten voor het eerst sinds 17 september 2020 minder dan 50 coronapatiënten een bed op de ic.
Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde woensdag met 80 naar 642. De laatste keer dat minder dan 700 patiënten met Covid-19 op de verpleegafdelingen lagen was eind oktober afgelopen jaar.
Ook het aantal opnames van mensen met het coronavirus daalt. Woensdag werden 6 coronapatiënten opgenomen op de ic en 42 op de verpleegafdelingen. In totaal liggen woensdag 691 patiënten met of door corona in het ziekenhuis, 87 minder dan een dag eerder. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.
Door het hoge ziekteverzuim zijn sommige zorginstellingen echter nog steeds overbelast, waarschuwt Kramer. "Het is belangrijk dat deze instellingen ondersteuning krijgen om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen. Anders heeft iedereen in de zorg daar last van." In de eerste drie maanden van 2022 meldde bijna 10 procent van alle zorgmedewerkers zich ziek.
Daarnaast zijn de coronapatiënten nog steeds "extra" werk. "Jaarlijks komen 6,5 miljoen mensen met een acute vraag bij de huisarts of huisartsenpost", rekent Kramer voor. "Vandaar uit gaan zo'n 2 miljoen mensen naar de spoedeisende hulp. Daarvan worden ongeveer 700.000 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Elke coronapatiënt komt daar nog eens bovenop."
Nu grootschalig testen bij de GGD is afgeschaft, kunnen de coronabesmettingen beter aan de hand van de huisartsenpraktijken in de gaten worden gehouden, vindt de LCPS-voorzitter. "De drukte in de huisartsenpraktijken is een belangrijke indicator." Het is volgens Kramer de eerste plek waar mensen met klachten terechtkomen. "De huisartsenpraktijk kan de kanarie in de kolenmijn zijn. Als die kanarie omvalt, weet je dat een probleem kan ontstaan."
Als in het najaar een nieuwe mutatie van het coronavirus opnieuw zorgt voor veel ziekenhuisopnames, kan het LCPS overigens "razendsnel" paraat staan. De huidige "buffer" in de zorg is volgens Kramer echter onvoldoende. Hij vindt dat de capaciteit uitgebreid moet worden. "Dat begint al bij de huisarts. Zo moeten we voorkomen dat de zorginstellingen niet vollopen", aldus Kramer.
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.