Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland vanaf nu officieel hoogrisicogebied voor Duitsland: dit betekent het voor je reis

Milieu en Gezondheid

27 juli 2021, 06:30

Vanaf dinsdag bestempelt Duitsland ons land officieel tot hoogrisicogebied. Daarmee gaan nieuwe, scherpere inreisregels gepaard die ook streng worden gecontroleerd door onze oosterburen. Dit moet je weten voor je richting Duitsland vertrekt.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Nederland kleurde vanwege de opgelopen besmettingscijfers vorige week al grotendeels donkerrood op de Europese kaart met besmettingscijfers. Naar aanleiding daarvan heeft Duitsland besloten om extra maatregelen te treffen tegen mensen die vanuit Nederland naar Duitsland willen reizen.

Iedereen die in de tien dagen voorafgaand aan zijn of haar reis naar Duitsland uitsluitend in ons land is geweest, moet zich voor vertrek registreren via een speciale website. Na afloop van die registratie ontvang je een bevestiging per e-mail. Die moet je bij je hebben als je de grens oversteekt.

Vaccinatie-, herstel- of testbewijs

Mensen die geen bewijs van volledige vaccinatie (de tweede prik is minstens veertien dagen geleden gezet) of herstel van corona (een positieve PCR-test die minimaal 28 dagen en maximaal zes maanden voor aankomst in Duitsland is afgenomen) kunnen laten zien via het digitale coronabewijs (DCC), moeten zich laten testen. PCR-tests mogen maximaal 72 uur oud zijn, voor antigeentests geldt een maximum van 48 uur.

Vanzelfsprekend moet de testuitslag negatief zijn. De testverplichting geldt voor iedereen vanaf zes jaar. Ook je coronabewijs of negatieve testuitslag moet je bij je hebben tijdens je reis. Ga je per trein of vliegtuig naar Duitsland? Dan moet je alle benodigde papieren laten zien voor je aan boord gaat. Iedereen die met de auto reist, kan ook worden gecontroleerd.

Tien dagen verplichte quarantaine

Daarnaast moeten reizigers die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben tien dagen in quarantaine. Op de vijfde dag na aankomst in Duitsland mag je je laten testen op corona. Is de uitslag negatief, upload dan het bewijs hiervan naar de registratiewebsite. In dat geval mag je uit isolatie.

Krijg je tijdens je quarantaine of tijdens je reis toch klachten die op corona kunnen wijzen, dan moet je dit meteen laten weten aan het lokale Gesundheidsamt, de Duitse GGD.

Uitzonderingen op inreisregels Duitsland

Er zijn ook uitzonderingen op zowel de registratie- als de test- en quarantaineplicht. Als je op doorreis bent, dan ben je uitgezonderd van alle plichten. Mensen die niet langer dan 24 uur in Duitsland verblijven, hoeven alleen te voldoen aan de registratieplicht. Datzelfde geldt voor grenspendelaars en mensen die eerstegraads familie bezoeken en niet langer dan 72 uur blijven.

Mensen die eerste- of tweedegraads familie bezoeken en langer dan drie dagen in Duitsland blijven, moeten zich registreren en een negatieve test laten zien. Dat geldt ook voor mensen die een dringende medische behandeling moeten ondergaan in Duitsland of mensen die mantelzorg moeten verlenen.

Hoogte boete voor negeren coronaregels

Wie de inreisregels van Duitsland aan zijn laars lapt en wordt gesnapt, kan een forse boete krijgen. De hoogte van de bekeuringen voor het negeren van de Duitse coronaregels kunnen verschillen per bondsstaat.

Op schending van de registratie- en meldingsplicht staat bijvoorbeeld een maximale boete van 25.000 euro. Je kunt de hoogte van de boetes in de Duitse deelstaat waar je naartoe reist handig checken via een speciale website. Vergeet 'm niet te vertalen als je niet zo goed bent in Duits.

Hoe zit het met je reisverzekering?

Als je je vakantie liever overslaat nu Duitsland de coronaregels voor Nederlandse reizigers zo heeft aangescherpt, is het wel zo fijn dat je verzekering eventueel geleden schade dekt. Het Verbond van Verzekeraars laat aan Hart van Nederland weten dat verzekeraars verschillend omgaan met de kleurcode die Nederland krijgt van andere landen.

Daardoor kan het ook zo zijn dat extra kosten soms niet gedekt zijn. Als je vakantie in het water valt, omdat je in het land van bestemming in quarantaine moet, dan volgt bijvoorbeeld niet altijd een vergoeding. "Dit verschilt per situatie en per verzekeraar. Een reis boeken of op vakantie gaan doe je op eigen verantwoordelijkheid", aldus een woordvoerster.

De zegsvrouw benadrukt dat verzekeraars onvoorziene gebeurtenissen dekken. "En dat is corona niet meer." Ze drukt reizigers daarom op het hart de risico's goed te overwegen en bij twijfel navraag te doen bij de reisverzekeraar of touroperator/reisorganisator. "Denk er heel goed over na."

Bovenstaande reportage over Duitse vakantiegangers in Nederland was vorige week te zien in Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.