Terug

Volg Hart van Nederland

Niet nakomen van financiële afspraken breekt samengestelde gezinnen op

Niet nakomen van financiële afspraken breekt samengestelde gezinnen op

Milieu en Gezondheid

2 sep 2022, 09:14

Een meerderheid van de samengestelde gezinnen in Nederland gaat binnen vijf jaar weer uit elkaar. Dat komt onder andere door het niet nakomen van zorgtaken en financiële afspraken. Een andere belangrijke factor is hoe ver de ex woont, ook worden de kinderen vaker niet dan wel betrokken bij het maken van afspraken.

Zo gaat er nogal het een en het ander mis rond dit soort gezinnen. Uit onderzoek van het AD blijkt dat 44 procent van de ex-partners niet (meer) bij aan de kosten van het kind en 62 procent van de kinderen wordt niet betrokken bij het nemen van belangrijke beslissingen, komt naar voren uit cijfers van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Terwijl bij de scheiding daarover wél vaak afspraken zijn gemaakt in een ouderschapsplan. De spanningen die door slechte communicatie met de ex op afstand of de nieuwe partner ontstaan, zijn op termijn vaak funest voor het samengestelde gezin.

Meer aandacht voor nieuwe situatie

Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS, begrijpt wel waar de bottleneck zit. Leuftink: "In eerste instantie kies je voor een nieuwe partner en niet voor elkaars kinderen. Dat is zeer complex en vaak de reden dat het ook mis gaat. Het duurt gewoon even voordat de nieuwe situatie door iedereen geaccepteerd is."

Leuftink zou graag willen zien dat er in het ouderschapsplan meer aandacht moet komen voor nieuwe partners en het samenleven met diens kinderen. Zo staat er meestal wel in het plan dat het kind een nieuwe partner geen papa of mama mag noemen, maar is er niets geregeld over toekomstige zorgtaken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.