Milieu en Gezondheid
14 jan 2022, 22:22
Niet iedereen is blij met de versoepelingen die vrijdagavond door het kabinet zijn aangekondigd. Chronisch zieken en andere mensen uit risicogroepen vinden het allemaal veel te snel gaan. Zij leven al bijna twee jaar in stress en angst. Actiegroep 'Geen Dor Hout' maakt zich dan ook grote zorgen.
De 40-jarige Jacqui Davis is chronisch ziek en strijdt al sinds de zomer van 2020 tegen mensen die de coronaregels aan hun laars lappen. De actie #GeenDorHout werd destijds opgezet omdat veel personen in risicogroepen vinden dat anderen niet genoeg rekening houden met hun kwetsbare positie.
Aanleiding voor de hashtag was een column van Marianne Zwagerman aan het begin van de coronacrisis. Daarin stelde ze dat ouderen niet zo moeten zeuren en gewoon moeten accepteren dat de dood nu eenmaal bij het leven hoort. De columniste zei dat corona "best 'eerlijk'" te werk ging: "De zeis gaat vooral door het dorre hout."
Terwijl veel Nederlanders snakken naar het einde van alle beperkingen, zorgt dat idee bij veel kwetsbaren juist voor angst. " Het steeds vroege versoepelen, het wegvallen van de mondkapjes, de anderhalve meter die steeds minder in acht wordt genomen... Het geeft stress", legt Jacqui uit bij Hart van Nederland.
Zelf zit Jacqui sinds de corona-uitbraak noodgedwongen in quarantaine. Vanwege een allergie kan Jacqui namelijk niet worden gevaccineerd. "Ik moet wel naar het ziekenhuis, maar zorg in huis heb ik afgezegd en ik heb ook geen fysiotherapie meer. Als er nu versoepeld gaat worden moet ik de cruciale zorg in het ziekenhuis ook weer afzeggen."
Ook studente Claire van den Helder valt binnen een risicogroep. "Ik heb een auto-immuunziekte waardoor ik echt moet oppassen met alle virussen", vertelt ze. De afgelopen twee jaar volgde zij haar colleges online. "Toen ik het nieuws hoorde dat de universiteiten weer open gaan, was dat emotioneel wel even zwaar."
De kwetsbare studente heeft "gemengde gevoelens" bij de heropening van het hoger onderwijs. Ze voelt zich naar eigen zeggen bijna gedwongen om straks weer in de bankjes te gaan zitten. "Ik weet niet hoe ik dit moet gaan regelen. Kan ik nog wel online les krijgen of is vanaf nu alles fysiek op de campus?", vraagt ze zich vertwijfeld af.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.