Terug

Volg Hart van Nederland

Niet alleen de koning, ook deze prominenten gingen de mist in met de coronaregels

Niet alleen de koning, ook deze prominenten gingen de mist in met de coronaregels

Milieu en Gezondheid

19 juni 2021, 08:06

Koning Willem-Alexander hield zich donderdag niet aan de coronamaatregelen. Tijdens een bezoek aan de Haagse Marktweg, uitgeroepen tot 'Mooiste Oranjestraat van Nederland', schudde hij handen met buurtbewoners en hield hij geen 1,5 meter afstand. De koning is niet de enige die de afgelopen periode de mist in ging met de coronaregels, ook prominente politici lapten de regels (soms onbewust) aan hun laars.

Demissionair premier Rutte maakte in het prille begin van de coronacrisis, in maart vorig jaar, de eerste misser. Na afloop van de persconferentie, waarin Nederlanders werden opgeroepen te stoppen met handen schudden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, schudde de premier enkele minuten later zelf de hand met RIVM-baas Jaap van Dissel.

"Oh sorry, dat mag niet meer! Sorry! Sorry!" roept Rutte uit als hij de hand van Van Dissel weer heeft losgelaten. "Over, over, we doen het zo", vervolgt hij, waarna hij Van Dissel een onhandige 'elleboog-boks' geeft.

Vakantie in Griekenland

In augustus vorig jaar gaat het koningspaar voor het eerst in de fout. Tijdens een vakantie in Griekenland gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima met een restauranthouder op de foto. Het echtpaar houdt echter geen afstand en draagt ook geen mondkapje. Dat kwam omdat ze "in de spontaniteit van het moment" niet goed hadden opgelet, zo twitterden ze later.

Bruiloft Grapperhaus

Een maand later, in september, gaat het opnieuw mis. Ditmaal tijdens de bruiloft van demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Een fotograaf lekt foto’s van het bruiloftsfeest naar de pers. Op de beelden is te zien dat de aanwezigen zich niet aan de 1,5 meter afstand houden. Grapperhaus zelf wordt vastgelegd terwijl hij een arm om zijn schoonmoeder op leeftijd slaat, die binnen de risicogroepen van het coronavirus valt.

De minister gaat diep door het stof en betuigt in een emotioneel betoog spijt aan zijn collega's in de Tweede Kamer. Hij mag aanblijven als minister en belooft het “boete-bedrag” over te maken naar het Rode Kruis, in de hoop dat de kous daarmee af is.

Opnieuw onder vuur

Weer een maand later, in oktober, komt het koningspaar opnieuw onder vuur te liggen. Volgens velen is het onverstandig dat het gezin vakantie gaat vieren in Griekenland, terwijl de bevolking juist wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak.

Een paar uur na aankomst besluit het koningspaar weer terug naar huis te vliegen. De koning betuigt daarna spijt in een videoboodschap. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", aldus Willem-Alexander. "Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan."

Scheve schaats

Een onhandige zet in februari dit jaar van Wopke Hoekstra. De CDA-lijsttrekker plaatste een foto op Twitter waarop te zien is hoe hij samen met topschaatser Sven Kramer op het ijs staat tijdens een bezoek aan Thialf. Binnen sporten is volgens de coronaregels op dat moment alleen toegestaan voor topsporters en niet voor recreanten.

De politicus zakt een dag later door het ijs en erkent dat hij "de verleiding had moeten weerstaan om daar een paar rondjes te schaatsen". "Ik had het niet moeten doen, ik had gewoon mijn gympen aan moeten houden. Dat moet ik dan ook ruiterlijk erkennen."

Geen mondkapje

Een paar dagen later gaat ook coronaminister Hugo de Jonge in de fout. De Jonge liet zijn schaatsen slijpen bij een winkel in Rotterdam en ging na afloop met de winkeleigenaar op de foto zonder mondkapje. In winkels gold op dat moment al een mondkapjesplicht. De Jonge zou zijn mondkapje alleen voor de foto hebben afgedaan, maar zei achter dat hij het mondkapje ook op dat moment “beter op had kunnen houden”.

Campagne op Urk

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar bracht Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet diezelfde maand een bezoek aan Urk. Baudet negeerde de coronaregels en schudde tijdens zijn bezoek tientallen handen. Ook ging hij op de foto en hield hij geen 1,5 meter afstand tot de honderden toegestroomde aanwezigen.

Het Openbaar Ministerie legde Baudet na een strafrechtelijk onderzoek een boete op van 95 euro voor het overtreden van de coronaregels.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.