Terug

Volg Hart van Nederland

'Needle spiking': worden mensen echt gedrogeerd met een naald?

Milieu en Gezondheid

26 mei 2022, 14:44

Het uitgaansleven wordt de afgelopen weken in de ban gehouden door geruchten over 'needle spiking': drugs inspuiten bij nietsvermoedende mensen met een naald. In Nederland komen steeds meer meldingen binnen van mensen die zeggen dat ze geprikt zijn: maar klopt dat wel?

Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg gaat dat onderzoeken, zegt Liesbeth de Vos donderdagochtend in de ochtendshow van radioprogramma 538. "Er komen veel meldingen binnen, maar er wordt zelden iets gevonden. De vraag is dus: ben je echt geprikt? Of denk je alleen maar dat je voelt dat je geprikt wordt. Je kunt je ook niet lekker voelen doordat je drankje verkeerd valt of omdat je moe bent."

'Nog nooit drugs gevonden'

Het ETZ zit vlakbij het pleinfestival in Kaatsheuvel, waar afgelopen zaterdag zes mensen verklaarden dat ze geprikt waren met een naald en zich daarna niet lekker voelden. Een vrouw van achttien werd zelfs onwel. "Toen dachten we: we moeten hier een protocol voor maken. Zo zorgen we ervoor dat we allemaal hetzelfde doen als iemand zich meldt vanwege needle spiking."

De Vos benadrukt dat ze alle meldingen serieus nemen. "Maar er is nu veel aandacht voor, dus mensen zijn nu ook heel erg bang voor needle spiking. Dat snap ik wel, maar in Engeland - waar veel meer meldingen zijn gemaakt dan in Nederland - is er nog nooit drugs gevonden in het bloed." En dat roept veel vragen op. Het ETZ wil dat graag goed uitzoeken nu het festivalseizoen is begonnen.

Omslachtig drogeren

Er zijn wel mensen waarbij een prikgaatje gevonden is, maar dat neemt de twijfels niet weg. "Het is een hele omslachtige manier van drogeren", zegt de Vos. "Om iemand zich niet lekker te laten voelen van drugs, heb je een grote hoeveelheid drugs en langdurig contact nodig. Dat is met een naald heel moeilijk. Zeker als je ook drugs (pil of poeder) in iemands drankje kan doen." De vraag is dus ook wat iemand voor motief kan hebben om aan needle spiking te doen.

Hoe komen we erachter of needle spiking bestaat? "Ik raad mensen aan om sowieso aangifte bij de politie te doen. En ga op zoek naar een medische dienst. Op festivals heb je vaak een medische hulppost waar je naartoe kan gaan. Of ga naar de huisarts of de spoedeisende hulp, dan kunnen wij kijken of we sporen van drugs kunnen vinden in de urine. We testen dan op de meest voorkomende drugs."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.