Milieu en Gezondheid
22 apr 2021, 23:07
Het gaat niet goed met de Nederlandse skischolen en skibanen. Net nu er zicht is op versoepelingen, is het wintersportseizoen ten einde. Het water staat de meeste van de zo'n zestig indoorbanen in ons land aan de lippen. Door alle coronamaatregelen hebben zij het afgelopen jaar nauwelijks omzet kunnen draaien, terwijl de vaste lasten doorliepen en van overheidssteun nauwelijks sprake is.
"Het vlees is bij de meeste skischool eigenaren volledig van de botten", vertelt Daniël Schinkel, voorzitter Bond van Indoor Skischolen (BIS), aan Hart van Nederland. "We hebben ongeveer zestig indoorbanen in ons land, veel daarvan zijn eenmanszaken. Zij hebben door alle lockdown perikelen het grootste deel van het wintersportseizoen gemist. Juist de maanden van september tot mei bouwen deze ondernemers een buffer op voor de zomer. Daar was nu natuurlijk geen sprake van. Rampzalig!"
Schinkel vreest verstrekkende gevolgen. "Het is misschien wel een beetje vergelijkbar met de reisbranche. Een complete bedrijfstak dreigt te verdwijnen. Dat zou echt duizenden banen en stageplekken kosten. En wat dacht je van de gevolgen voor wedstrijdsporters en de breedtesport?"
Minke Jorritsma weet daar alles van. Ze is eigenaresse van haar eigen skischool, Skimere in Almere. "Mijn bedrijfje bestaat pas sinds 2018, een buffer had ik dus nog niet. Wel heb ik mijn banen nieuw aangeschaft met een financiering van de bank, dus ik heb behoorlijke maandelijkse lasten", vertelt de ondernemer. "Mijn eigen inkomen vanuit de onderneming heb ik al stopgezet, van pensioenopbouw is geen sprake meer. Ik werk nog één dag in de week in loondienst bij een vastgoedmanagementbureau, dus er komt nog een beetje geld binnen. Maar nog zo'n jaar en het is definitief gebeurd met mij."
Ook wanneer ons land weer van slot gaat, is het probleem nog niet opgelost, aldus de ondernemers. "Ik heb echt een superjaar nodig om het recht te trekken. Het probleem is alleen dat we al wel lessen verkocht hebben, terwijl we deze door verplichte sluiting nog niet hebben kunnen geven", vertelt Jorritsman. "Dat moet dus volgend jaar worden ingepland en gaat weer ten koste van de omzet. Dramatisch zo, alleen maar minnetjes op de begroting."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.