Terug

Volg Hart van Nederland

Ook Nederlandse kinderen ziek geworden door onbekende hepatitis-variant

Ook Nederlandse kinderen ziek geworden door onbekende hepatitis-variant

Milieu en Gezondheid

19 apr 2022, 16:06

Na het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken en Spanje is nu ook bij kinderen in Nederland een onbekende, mysterieuze variant van hepatitis opgedoken. Dat meldt gezondheidsdienst ECDC, de Europese evenknie van het RIVM, dinsdag.

Het is nog onduidelijk hoe de kinderen de onbekende variant hebben oplopen. Ook is niet bekend om hoeveel gevallen in ons land het precies gaat. Vooral jonge kinderen onder de tien jaar lijken ziek te worden door de leverontsteking. Ze hebben onder meer last van overgeven, buikpijn en diarree, maar ook geelzucht kan een gevolg zijn.

WHO slaat alarm

Het 'nieuwe' hepatitisvirus werd begin deze maand voor het eerst vastgesteld bij tien kinderen in Schotland. Inmiddels staat de teller in heel het Verenigd Koninkrijk al op tientallen gevallen. Ook in Ierland en Spanje zijn besmettingen ontdekt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op om waakzaam te zijn.

Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat de jonge patiënten in ieder geval niet ziek zijn geworden door een van de tot nu toe bekende hepatitisvirussen (A, B, C, D, E). Wel bleken de kinderen besmet met het coronavirus en/of een verkoudheidsvirus. Of die besmettingen inderdaad de oorzaak zijn geweest van de ziekte is echter nog onduidelijk.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.