Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlanders proberen uit Marokko te komen: 'Ik ben echt woedend en teleurgesteld'

Milieu en Gezondheid

21 okt 2021, 18:15

Het nieuws dat de Marokkaanse overheid woensdag besloot om alle vluchten van en naar Nederland te schrappen, viel bij veel Nederlanders in Marokko rauw op hun dak. Veel mensen proberen nu via België of Frankrijk alsnog thuis te komen; anderen zitten nu vast in het Noord-Afrikaanse land. "Dit kan de overheid niet maken. Ze laten me gewoon stranden", zegt Saida donderdag tegen Hart van Nederland.

Saida is één van de ongeveer 3.500 gestrande reizigers in Marokko. Ze heeft uiteindelijk samen met haar ouders tickets naar Brussel weten te bemachtigen, maar gemakkelijk ging dat niet. "We hebben eerst acht uur in de bus gezeten om naar het vliegveld van Casablanca te komen. Uiteindelijk heb ik online tickets weten te kopen voor ruim 200 euro per stuk", vertelt ze.

Streng coronabeleid

Marokko besloot woensdag om het luchtruim met Nederland te sluiten vanwege de oplopende coronabesmettingen in ons land. Het betekent voor reizigers uit Nederland dat zij Marokko niet meer in kunnen. En vice versa. "In Marokko zijn ze streng qua corona. Daar heb ik alle begrip voor. Maar dit kan ik niet waarderen. Dat de overheid dit doet, terwijl ze weten hoeveel mensen hier zijn in de herfstvakantie", aldus Saida.

Terwijl Saida en haar ouders wél thuis komen, ziet de situatie er lang niet voor iedereen zo uit. Zo is de situatie van Elamri (zij wil alleen bij haar achternaam genoemd worden) vooralsnog uitzichtloos. "Ik ben woedend en teleurgesteld in Marokko", zegt ze. "Ik stond vandaag op het vliegveld en hoorde dat er niets naar Nederland zou vliegen. Dat is toch te gek voor woorden? Ik heb mijn werk en kids in Nederland."

Marokkaanse overheid

De vingers wijzen dus eigenlijk naar de Marokkaanse overheid. Hun beslissing om abrupt alle vluchten te schrappen, kan niet op waardering rekenen. "Het lijkt alsof de overheid in paniek is geraakt", zegt Bouchaib Saadane, voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). "We snappen dat je controle wilt houden over corona, maar dat betekent niet dat je gekke maatregelen moet nemen waar reizigers de dupe van worden.

De organisatie zegt in de iets meer dan 24 uur dat het nieuws bekend is tientallen telefoontjes te hebben gekregen. Ook ziet de stichting veel vragen op sociale media rondgaan over de in- en uitreisbeperking.

De vragen die het samenwerkingsverband veelal vanuit Nederland binnenkrijgt, lopen uiteen. Zo zijn er mensen die willen weten of het stoffelijk overschot van overleden personen nog naar Marokko kan worden gebracht. Volgens Saadane is het gebruikelijk dat mensen met een Marokkaanse achtergrond daar begraven worden.

Wachten op toestemming

Ook Transavia is niet blij met de autoriteiten in Marokko. De luchtvaartmaatschappij wilde in eerste instantie nog blijven vliegen om de gestrande reizigers op te halen, maar kreeg geen reactie en dus geen toestemming. "Nu is het echt wachten op de Marokkaanse overheid of en wanneer toestemming komt om een aantal vluchten te doen. Dit is een hele nare situatie", laat een woordvoerder weten.

Alle normale uitgaande vluchten zijn tot 27 oktober geannuleerd. Het aantal boekingen was door de herfstvakantie relatief hoog, waardoor zeker 5.000 mensen hun vliegreis niet door zien gaan.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.