Terug

Volg Hart van Nederland

Veertig procent van de Nederlanders vertrouwt coronavaccin niet

Veertig procent van de Nederlanders vertrouwt coronavaccin niet

Milieu en Gezondheid

1 dec 2020, 21:11

Over ruim een maand worden mogelijk de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Dat liet minister Hugo de Jonge dinsdag weten. Veertig procent van de Nederlanders vertrouwt het coronavaccin echter niet. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3700 deelnemers. Ook is één op de drie Nederlanders niet van plan zich te laten inenten, mocht het vaccin voor hen beschikbaar komen. De snelle ontwikkeling van het vaccin zorgt bij deze groep voor veel wantrouwen. ''Ben geen proefkonijn'', laat een van de deelnemers weten. Bijna de helft van de ondervraagden vertrouwt het ontwikkelde medicijn wel. ''Ik zou het vaccin snel nemen als het beschikbaar is, deze gekte duurt al lang genoeg'', laat die deelnemer weten.

Slag om de arm

De Jonge zei dinsdag dat in de eerste week van januari mogelijk de eerste mensen geprikt worden. Dit naar aanleiding van de planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat het vaccin moet goedkeuren. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm. Lees ook: De Jonge: we doen er alles aan om 4 januari te beginnen met vaccineren

De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie. Het RIVM, GGD’s, de huisartsen en de artsen in verpleeghuizen en instellingen werken hierin samen. "Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis." Het is nu eerst belangrijk dat het EMA zorgvuldig zijn werk doet, aldus de minister.

Als eerste aan de beurt

Het kabinet besloot dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, als eerste aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen. Maar of het eerste vaccin dat beschikbaar komt, echt geschikt is voor deze doelgroepen, moet nog blijken uit de beoordeling van EMA, stelt De Jonge. Mocht dit niet het geval zijn, dan worden mogelijk mensen dichtbij deze groepen ingeënt, zoals bijvoorbeeld medewerkers van verpleeghuizen.

Lees ook: Coronavaccin in zicht: hoe kan dat ineens zo snel en is het wel veilig?

De Jonge noemt de vaccinatiestrategie "wendbaar". Er worden meerdere scenario’s uitgewerkt.

Het Hart van Nederland-panel is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.