Milieu en Gezondheid
30 nov 2022, 09:55
Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg zijn Nederlanders niet goed voorbereid op een ramp. Dat zegt Aalbersberg in een interview met het AD. De NCTV wil dat mensen het 48 uur zouden moeten kunnen uithouden zonder elektriciteit, water en gas, na bijvoorbeeld een cyberaanval of een ramp. In ieder huishouden zou een noodpakket moeten zijn om die eerste paar dagen door te komen mocht dat nodig zijn.
"De schokbestendigheid van onze samenleving kan wel omhoog. De voorbereiding op een ramp zijn we al een hele tijd kwijt", zegt Aalbersberg tegen de krant. "Mijn generatie kent het noodpakket van minister Ter Horst nog. Dat besef en die voorbereiding moet weer terugkomen. Eigenlijk moet je in Nederland weer terug naar een situatie waarin je jezelf 48 uur in stand kan houden."
Volgens de NCTV is Nederland extra kwetsbaar, omdat het land vergevorderd is met digitale technologie en heel veel afhankelijkheden zijn gecreëerd. "We hebben alles aan elkaar geknoopt. Dat maakt dat de cyberdreiging gegroeid is. Maar onze weerstand is niet meegegroeid. De gap tussen dreiging en weerstand is nog steeds te groot."
Dat die weerstand wel een boost kan gebruiken blijkt ook uit de uitslag van het Hart van Nederland-panel. Uit representatief onderzoek onder ruim 4.000 Nederlanders blijkt dat bijna een op de drie (31 procent) in de problemen zal komen als zij twee dagen het zonder stroom, gas of stromend water moeten doen. Voor 63 procent van de deelnemers moet dat wel te doen zijn. Vooral oudere mannen schatten in dat ze voldoende middelen hebben om het even uit te kunnen zingen.
Uit het panel blijkt dat de meeste Nederlanders wel voldoende toiletpapier (78 procent), warme kleding (83 procent), voedsel in blik of potten (66 procent) en belangrijke medicijnen (66 procent) op voorraad hebben om 48 uur voorruit te kunnen. Maar andere belangrijke zaken zoals flessen of pakken water (48 procent), een radio die op batterijen werkt (24 procent), een survivalmes (38 procent) of een manier om vuur te maken (41 procent) zijn vaak niet of onvoldoende aanwezig in Nederlandse huishoudens.
Ook hebben mensen maar weinig goud, zilver (15 procent) of cash geld (32 prcoent) in huis mocht door een hack het digitale betalingsverkeer voor langere tijd platliggen. Daarnaast weten we vaak zelf geen belangrijke telefoonnummers of adressen van familie of vrienden uit ons hoofd. (42 procent)
Eén Nederlander die wél zo goed mogelijk is voorbereid is Nander Knobben. Hij is een zogenaamde prepper en survivalexpert en een topdeskundige op dit gebied. Hij heeft sinds 2016 de webshop Prepz.nl, hier kunnen preppers terecht voor producten voor hun noodpakketten thuis.
Knobben accepteert het feit dat er altijd dingen zullen zijn waarop je je niet kan voorbereiden. Maar een campagne om Nederlanders wat meer met de neus op de feiten te drukken kan geen kwaad. "Mijn generatie heeft eigenlijk nog nooit iets meegemaakt op dat gebied, dus een campagne zou hier niet misstaan."
Wat je allemaal klaar moet hebben staan, verschilt ook per situatie. Toch zijn er genoeg dingen die iedereen eigenlijk in huis zou moeten hebben. Denk aan flessen of pakken water, een radio op batterijen, een EHBO-pakket, waxinelichtjes of kaarsen, lucifers in waterdichte verpakking, een goed zakmes en warme kleding en een goed paar (wandel)schoenen. "Als je in het centrum van Amsterdam woont en je hebt een tas vol spullen om buiten te kunnen overleven, dan sta je bij een noodsituatie waarschijnlijk meteen in de file met je noodpakket. Dan kan je beter thuis blijven."
Binnen een paar weken volgt een campagne waarin erop wordt gewezen dat Nederlanders zichzelf 48 uur moeten kunnen redden zonder gas, water en stroom als er een cyberaanval of ramp plaatsvindt. Totdat die campagne wordt gelanceerd kunnen Nederlanders die meer informatie willen en zich goed willen voorbereiden terecht op de overheidswebsite crisis.nl
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Uiteraard is dit nieuws ook besproken aan de talkshowtafels. In de Hart van Nederland-podcast komen iedere dag de opmerkelijkste televisiefragmenten voorbij:
TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.