Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlanders Europees kampioen zitten, dus laat Bob zijn werknemers fietsen

Nederlanders Europees kampioen zitten, dus laat Bob zijn werknemers fietsen

Milieu en Gezondheid

5 apr 2022, 20:21

Te lang zitten is niet goed voor onze gezondheid, maar toch is Nederland Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit bijna een derde van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start daarom dinsdag een campagne om werkenden meer van de krent te laten komen en meer te laten bewegen.

Op het kantoor van Bob Veldhuis pakken ze het daarom anders aan. Zeven jaar geleden besloot het verzekeringsbedrijf vol in te zetten op gezondere werkplekken. "Alles is gericht op bewegen en gezondheid. We hebben hoog-laagbureaus, krukken waar je goed op zit, je kunt fietsen achter je werkplek. Als je moet printen moet je het halve kantoor door."

Volgens Veldhuis is er bijna geen ziekteverzuim en de collega's die rookten zijn allemaal gestopt. "Een zieke medewerker kost je 300 euro per dag. Dat geld kun je beter aan leuke dingen besteden. Zelfs de mensen die bij aanvang kritisch waren, die waren na een paar weken overtuigd. We hebben een medewerker die al twintig jaar tegenover een sportschool woonde. Die is door wat wij ingevoerd hebben voor het eerst ook lid geworden."

Fietsen of wiebelen

Medewerker Linda werkt vanaf een wiebelkruk. "Hij is instabiel, dus je moet zelf zorgen dat je je rug recht houdt. Ik probeer het af te wisselen met fietsen en staan, maar ik zit eigenlijk nooit meer op een gewone bureaustoel."

Haar collega Margreet zit al fietsend achter haar bureau "Als je dit de hele dag doet haal je al gauw twintig kilometer. Je moet het alleen niet aan de telefoon doen, want dan ga je hijgen. In het begin had ik een beetje een afwachtende houding, maar het past heel goed bij ons."

Nederlanders zitten in de knoei

Door te veel en te lang zitten is de kans groter op ziektes en zelfs op vroegtijdig overlijden. Ook hebben zitters een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Volgens hoogleraar Erik Scherder is het belangrijk om ieder half uur drie minuten te bewegen. "Dat is een kleine moeite en je doet het al als je opstaat terwijl je belt of als je koffie pakt."

Om een internationale vergelijking te kunnen maken is gebruik gemaakt van gegevens uit de Eurobarometer 2017. Hieruit blijkt dat Nederlanders veel zitten ten opzichte van andere Europeanen. In dit onderzoek gaf 32 procent van de Nederlanders aan meer dan 8,5 uur te zitten op een gemiddelde dag. Het gemiddelde in de Europese Unie-landen is 12 procent.

"Nederland staat er het slechtst voor omdat we in dit land zo veel comfort hebben", vertelt Scherder. Toch is het probleem groter dan alleen Nederland. "We hebben al 10 jaar een bewegingspandemie. Uit onderzoek blijkt dat er per jaar 5,2 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van niet bewegen en veel zitten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.