Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland zit niet te wachten op nationale coronaherdenking: 'Wat een flauwekul!'

Nederland zit niet te wachten op nationale coronaherdenking: 'Wat een flauwekul!'

Milieu en Gezondheid

7 juni 2021, 21:02

Moet er een nationale coronaherdenking komen om de mensen die om zijn gekomen door het virus te herdenken? Nu het aantal besmettingen hard terugloopt en het vaccinatieproces flink op stoom is, gaan er geluiden op om de meer dan 17.500 slachtoffers waardig te herdenken. Maar de deelnemers van het Hart van Nederland-panel zijn er duidelijk over: "Zo'n herdenking is echt lariekoek!"

Niet iedereen is te porren voor een mogelijke nationale corona-herdenking, blijkt uit representatief onderzoek onder ruim 2800 leden van het Hart van Nederland-panel. Als het aan ruim twee derde van de deelnemers (67 procent) ligt komt die er ook niet. "Zo'n herdenking is een klap in het gezicht van die generatie die de bevrijding van '40-'45 nog heeft meegemaakt", vertelt een deelnemer. "'Wat een flauwekul!", zegt een ander.

Een op de vijf (21 procent) vindt het daarentegen wel een goed idee om de afgelopen anderhalf jaar af te sluiten met een eenmalige herdenking. "De dag daarna moet er dan ook een corona-Bevrijdingsdag komen", laat een van de deelnemers weten. Een klein deel van 4 procent wil dat het een jaarlijks terugkerende herdenking gaat worden.

'Corona-Bevrijdingsdag'

Een speciale 'corona-Bevrijdingsdag' om te vieren dat we de pandemie overwonnen hebben. Daar heeft zo'n beetje niemand zin in, blijkt uit ons onderzoek. Een duidelijke meerderheid (72 procent) haalt zijn neus er niet voor op. 23 procent lijkt zo'n dag juist wel een perfecte aangelegenheid om het einde van corona in Nederland te vieren.

Als er een herdenking wordt gehouden moet er dan ook een minuut stilte worden gehouden zoals we dat op 4 mei voor twee minuten doen? Nederland denkt daar vergelijkbaar over als over de herdenking zelf. Twee derde (71 procent) zegt daar 'Nee' op. 23 procent is er wel voorstander van als die minuut stilte eenmalig is. 6 procent vindt het belangrijk om het jaarlijks te blijven doen.

Herdenkingsmonument

Moet er dan ook een herdenkingsmonument komen? Over deze vraag zijn de deelnemers van het panel eensgezinder. Namelijk 79 procent ziet niets in een blijvend monument aan 'deze rotte tijd'. Een kleine groep van 15 procent zou het wel mooi vinden als er een monument komt voor de duizenden slachtoffers van het virus.

Mocht er landelijk niets worden georganiseerd dan staat het gemeenten vrij of buurten vrij om zelf iet op poten te zetten. Lokaal zijn er al verschillende initiatieven. Zo heeft de gemeente Kampen vorige week op alle zes begraafplaatsen een herinneringsboom neergezet. Zodat nabestaanden een plek hebben om bij stil te staan bij het verlies.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo’n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.