Milieu en Gezondheid
10 nov 2021, 14:16
De ziekenhuizen stromen vol met coronapatiënten en het aantal besmettingen nadert recordhoogte. Om de zorg overeind te houden zijn oude maatregelen weer van stal gehaald, maar terwijl in andere landen al massaal derde prikken worden uitgedeeld is Nederland nog niet begonnen met de zogenaamde boosterprik. Waarom niet?
Wel of niet een derde coronaprik aanbieden, daarover laat het kabinet zich adviseren door de Gezondheidsraad, een onafhankelijke adviesraad. Tot voor kort vond de Gezondheidsraad het nog niet nodig om de 'boosterprik' te gaan inzetten, maar inmiddels is besloten om "uit voorzorg" toch een extra vaccinatieronde te organiseren.
De effectiviteit van de vier vaccins die in Nederland zijn gebruikt is volgens het ministerie van Volksgezondheid nog steeds hoog. In sommige internationale studies is echter een lichte afname te zien in de bescherming tegen ziekenhuisopname bij oudere mensen. In december wordt daarom gestart met de boostervaccinaties voor mensen boven tachtig, daarna volgen de zestigplussers.
Landen om ons heen hebben echter al miljoenen boostervaccinaties gezet. En gezien de explosieve stijging in het aantal besmettingen in Nederland, zou je misschien denken: waarom beginnen we hier ook niet onmiddellijk met het zetten van die derde prikken?
De boostersvaccinaties zijn volgens het kabinet alleen uit voorzorg, want de bescherming tegen ernstige corona-infectie en ziekenhuisopname is voor alle vaccins nog steeds heel erg goed, zo'n 94 tot 97 procent.
Volgens coronaminister Hugo de Jonge is dat niet nodig. "Die boosterprik is geen instrument in de bestrijding van deze golf, dat zegt ook de Gezondheidsraad", aldus de bewindsman. Het kabinet noemt het boostervaccin "een oppepper van een op dit moment nog steeds goed werkende bescherming tegen corona".
Toch probeert De Jonge eerder te starten met het geven van derde prikken. Daarvoor is hij afhankelijk van de GGD, die razendsnel moet opschalen. Zo moeten er volgens het ministerie uitnodigingen worden verstuurd, toestemmingsverklaringen worden geregeld en konden de GGD-afdelingen nog geen extra mensen aannemen voor een klus die er nog niet was.
Dat gebeurt nu wel. De landelijke GGD laat woensdag weten dat alles klaarstaat voor de boosterprikken. "We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang."
Het kabinet is in gesprek met de landelijke GGD, gezondheidsdienst RIVM en zorginstellingen om te kijken of er sneller dan december kan worden gestart met het geven van de derde coronaprikken en op welke manier dat mogelijk is. De Jonge gaf dinsdag al aan dat hij daar aanstaande vrijdag meer duidelijkheid over wil geven.
De coronaminister bekijkt ook of mensen met het Janssen-middel (één prik) hebben gekregen eerder aan de beurt moeten komen voor een eventuele boostervaccinatie. Volgende week volgt daarover een spoedadvies van de Gezondheidsraad.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.